Mit jelent egyéni vállalkozóknál az alanyi adómentesség?
6, amíg a vállalkozókat olyanok oktatják, mint az adótanoda (exnavos ráadásul), ahol csak felejt az ügyfél, de nem tanul...
"ha belföldi adóalanynak (cégnek, egyéni vállalkozónak, társasháznak, stb.) számlázol, akkor az alanyi adómentes kereted csökken"
Miért, ha magánszemélynek számlázok, nem csökken? Még jó, hogy átrágtam a nő oldalát, mielőtt fizettem volna...
Az alanyi mentesség az pont az ÁFÁ-ra vonatkozik. 12 millió bevételig nem kell ÁFÁ-t sem felszámítani, sem befizetni (bevallani kell, 0-t)
TB-t minden esetben fizetni kell, legalább a minimum járulékot (ha főállású vállalkozó vagy), SZJA-ból átalányadózóként van mentes határ, azaz az éves minimálbér feléig (jelenleg 1,6 millió) nem kell SZJA-t fizetni a jövedelem (nem bevétel!) után.
Ha a 12 milliós alanyi mentes határt átléped, akkor abban a számlában, amivel átléped és minden továbbiban már fel kell számítanod az ÁFÁ-t és be is kell fizetned, valamint onnantól köteles vagy vállalkozói számlát nyitni (alanyi mentesként nem kötelező).
"Miért, ha magánszemélynek számlázok, nem csökken? Még jó, hogy átrágtam a nő oldalát, mielőtt fizettem volna..."
De igen. Ellenben ha szolgáltatást számlázol KÜLFÖLDI cégnek, akkor az ÁFA területi hatályán kívüli tranzakció és így nem számít bele az alanyi mentes keretbe, nem csökkenti azt.
13, én tisztában vagyok vele.
Olvasd el, amit idéztem ezt a tudást pénzért árulja egy exnavos könyvelő... Szerinted aki nincs vele tisztában, annak mekkora kárt tud okozni ekkora hibával?
Tessék, a szövegkörnyezet: ne felejtsük el, hogy az ÁFA keret NEM változik jelen tudásunk szerint, tehát ha belföldi adóalanynak (cégnek, egyéni vállalkozónak, társasháznak, stb.) számlázol, akkor az alanyi adómentes kereted csökken, és ha eléred a 12.000.000.- Ft-ot, akkor amelyik számlával átléped, azzal már ÁFA körös leszel!
bemásolod szépen a gugliba az idézett részt és máris megvan. Reklámozza a hóhér az ilyen kóklereket.
Elég hülye elnevezés, de az alanyi adómentesség az ÁFA mentességet jelenti (logikusan tényleg azt lehetne gondolni, hogy semmilyen adót nem kell fizetni). Ha évi 12 millió alatt van a bevételed, akkor választhatod, hogy alanyi adómentes szeretnél lenni. Ekkor ÁFA mentesen számlázol, viszont a költség számláid után sem igényelhetsz vissza ÁFÁ-t.
Hogy a jövedelmed után hogyan adózol, az más kérdés. Átalányadósként van pl. egy limit, ami alatt jövedelemdót sem fizetsz (ha főállású vagy, akkor járulékot igen).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!