Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha egyetemistaként va TB-m(25...

Ha egyetemistaként va TB-m(25 év alatti vagyok), akkor nem vonják le a 18,5 százalékot a fizetésemből?

Figyelt kérdés
Pl, ha munkát vállalok valahol, legyen akár takarítói állást. Szja mentes vagyok, de akkor TB-t sem kell fizetnem, mert egyetem által biztosított vagyok?

szept. 15. 01:48
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagy "biztosítva az egyetem által" hanem méltányossági alapon jogosult vagy ellátásra annak ellenére is ha éppen nincs munkád nappali tagozatos diákként és nem fizetsz tb járulékot, mert nincs miből levenni. Ellenben ha van fizetésed, abból levonják.
szept. 15. 03:37
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Nappali tagozatos hallgatóként az állam átvállalja helyetted az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését. Ez a járulék havonta egy fix összeget jelent. Ez nem jelent biztosítottságot. Tehát ez által nem vagy biztosítva, csak ingyenes egészségügyi ellátásra szerzel jogosultságot.

A biztosítottak béréből kötelezően vonják a társadalombiztosítási járulékot. Tehát nem egészségügyi szolgáltatási járulékot, hanem tb. járulékot. Más a két járulék funkciója. Ne keverd őket!

Biztosítottnak számítanak a munkaviszonyban foglalkoztatottak. Kötelező vonni a bérükből a 18,5 % járulékot ha tanulnank, ha nem. Vannak kivételek, például a nyugdíjasoktól nem kell vonni, ezáltal ők nem lesznek jogosultak egyéb ellátásra (táppénz, stb.), mivel a nyugdíj által biztosított a megélhetésük, ha kiesnének a munkából akkor is.

Egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi munka) esetén például szintén nem leszel biztosított, ebből kifolyólag nem vonnak tb. járulékot sem, tehát ha nem lenne mellette nappali hallgatói jogviszonyod, fizetned kellene azt a bizonyos egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A foglalkoztatási forma határozza meg mindig, hogy milyen közterheket kell vonni a bér után.

szept. 15. 05:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!