Mennyi az eljárási illeték elévülési ideje? Részletesebben:
kedves segítőkész Fórumozók!
Egy olyan kérdéssel fordulok felétek, melyben eddig nem jutottam dűlőre. Remélem ti biztosabbat tudtok nekem mondani.
Sajnos hiába írtam ügyben jártas ügyvédeknek, sajnos nem kaptam semmiféle segítséget, mert ugye anyagias lett a világ és az ember már a másik problémájában egyáltalán nem akar segíteni.
Bizakodom, hogy itt akad segítőkész önzetlen emberek.
Van egy bírósági jogerős ítélet. A perben mint alperes pervesztes lettem. A teljes jogorvoslat ki lett kihasználva, van kúriai ítélet is.
Most abban ugye a feljegyzett eljárási illetékeket a NAV külön felhívására az abban megjelölt módon és időben kell megfizetni.
Ugye a témában már keresgéltem és ellentétes infókat találtam, így az itteni segítségben bízom.
Az illeték elévülése nem találtam semmit. Adó elévülésére igen.
néztem pár törvényt amiket ide nem hivatkozom be, mert hogyha itt a választ megkapom, akkor úgyis felesleges mit írok ide nektek.
Elévülésre találtam 4 év , 4 év 6 hónap, 5 és 6 évet is.
Az adó átlagban 4 év 6 hó alatt évül el, hogyha végrehajtást is foganatosított a NAV. Amennyire helyes bogóztam ki az illetéket adó módjára kell behajtani akkor az adó elévülése is a mérvadó, vagy nem?
Törvényben én az adó elévülésére 6 évet olvastam, 4 év 6 hónapot nem.
A NAV-tól felszólítás fizetésre nem érkezett. Az ítélet jogereje 2019. április 9.
Az én tudomásra ugye ez a dátum számít. A Név tudomására nem tudok, hogy mikor jutott, mivel ugye eddig levél nem érkezett, hogy az eljárási illetéket fizessem meg, mint pervesztes fél. Egy ügyvéd honlapján olyat olvastam, hogy az illeték annak az évnek az utolsó napjától számítódik, amelyben azt meg kellett volna fizetni. Mivel fizetési felszólítás nem kaptam, gondolom nekem a jogerő napja a mérvadó az elévülés. Akkor az elévülés 2019. december 31.től számítódik, igaz?
Ha ettől a naptól számolom akkor 4 év és a 4 év 6 hónap már eltelt, így ha bármiféle fizetési felszólítás jönne, hivatkozhatom elévülésre, igaz?
Olvastam köztartozásnak minősülő tartozásokról és hát már nem tudom mi hova tartozik, az illeték adó e vagy sem, ha az akkor ott mi az elvülés. Ha nem adó akkor mit kell figyelembe venni, nekem annyira zavaros az egész.
Tehát aki nekem ebben a konkrét törvényi hivatkozást meg tudja adni, az sokat segítene egy jogaiban megtört embernek. Anyagiakban sajnos nem tudok segíteni, de más segítségnyújtásban kapható vagyok.
Összegezve az egészet:
az eljárási illeték (bíróság) elévülési ideje mennyi?
mikortól kezdődik az elévülés?
előre is köszönöm.
segítségben bízva maradok nagy tisztelettel:
Anyagi tartozás SOHA nem évül el, csak rendszerint 5 év után nem behajtható. De életed végéig fogod kapni a felszólításokat, és sajnos az utolsó hetekben, hónapokban szokták küldeni, hogy ez az 5 év megszakadjon, mert ha kiértesítenek, akkor bizony ketyeg tovább.
Nem tudom, mekkora ez a tartozás, de amíg nem fizeted ki, nem lesz nyugodt életed, mert 20 év múlva is kamatozni fog, és majd öröklik a gyerekeid is a javakkal együtt (hacsak le nem mondanak az örökségről). Tudom, mert apám után én is örököltem, valamint nekem is volt tartozásom, amikor 1 évig kötelező nélkül autóztam, mint a szart, úgy elfelejtettem. Nem hagytak békén, meglapultam, mint most te, de ők nem felejtenek. Kifizettem, tiszta vagyok, és nyugodtan élek.
Az ítélet jogereje nem egyenlő a fizetési határidővel.
Arról értesít majd a NAV, ha eddig még nem tette meg.
Az adó- és köztartozás elévülési ideje alapból 4 év. Ha végrehajtást folytatott a tartozás behajtására a NAV, akkor ez a 4 év 6 hónappal meghosszabbodik.
Az elévülést sok minden más is befolyásolhatja. Ha például jelzálogjoggal biztosított egy tartozás, tulajdonképpen soha nem évül el.
Aztán ott volt a COVID időszaka is, amikor a kormány azt mondta, hogy végrehajtás nem foganatosítható a NAV részéről sem, ezért azzal az időszakkal kitolódtak az elévülések.
Fizetési kedvezmények közül is van, amelyik tolja az elévülést. Végrehajtási eljárás felfüggesztése is tolja az elévülést, stb.
A 2019. évi tartozások most alapból 2024. 10. 10-én évülnek, ha semmi más - évülést kitoló - esemény nem volt menet közben és már a COVID ideje alatt is folyt a szóban forgó kötelezettségre végrehajtás.
"az eljárási illeték (bíróság) elévülési ideje mennyi?
4 év, ami 6 hónappal meghosszabbodik, ha végrehajtási cselekmény köthető hozzá.
mikortól kezdődik az elévülés?
A tartozás esedékességének dátumától, de nem napra pontosan határozzuk azt meg, hanem az adott kötelezettség évének utolsó napjától indul a számítás.
A 2019. évben esedékes évül:
- ha nem volt végrehajtási cselekmény -> 2023. december 31.
- ha volt végrehajtási cselekmény -> 2024. június 30.
- ha érintette a COVID szünetelés -> 2024. október 10.
- ha volt bármi más, ami tolta az elévülést -> akkor annyival hosszabb lesz az elévülés ideje. Ez egyedi számítás igényel.
Most leginkább az a kérdés, hogy a 2019-es ítéletben meghatározott tartozás mikor esedékes.
Köszönöm válaszod.
Az ítéletben az szerepel hogy " A bíróság kötelezi, hogy fizessen meg az államnak külön felhívásra .... Ft feljegyzett eljárási/fellebbezési/felülvizsgálati eljárási illetéket.
Az ítélet jogerőre emelkedett.
Az adóhivataltól ilyen külön felhívás nem érkezett az illeték megfizetésére való felhívás. Végrehajtási cselekményről nem tudok. Tudom, hogy nem kötelező az adóhivatalnak külön tájékoztatni az adóst, de nem is indulhatott végrehajtás, hiszen az illeték megfizetésére nem küldte ki a fizetési felszólítást, amit első körben valószínűen kiküld.
Olvastam én is azt, hogy az adott évben esedékes tartozás az év végétől indul a 4 év.
Csak hát az ítéletnek ha nem a jogerejétől indul (olvastam olyat ami a jogerőhöz kötötte az illeték megfizetését) az évülés, és a hivatal nem küldött fizetési felszólítást, akkor a 2019 ítélet (akár februári, év közepei vagy akar év végi jogerős ítélet) akkor is 2019.12.31.-től indul az elévülés?
Mert hát eltarthat akár hónapokig is, mire kiküldené a felszólítást, ha az ítélet pl: szeptemberi, Mire átveszik a felel október hónapot írhatnak, mire a jogerő beáll. akkor az adóhivatal mire feldolgozná, iktatná......, lehet december vége, de ott a szabadságok, az ünnepnapok .... és már 2020. január is lehet, hogy kiküldené a felszólítást.
Az illeték adótartozásnak minősül? Én azt olvastam, hogy adók módjára kell behajtani, ezért is az adó elévülési idejét keresgettem, hogy mennyi. Ha persze más kategóriába került, akkor már az elévülésre is más szabályok vonatkoznak.
Ugye az ítéletek során a bíróságok ide oda küldik az iratokat. Végrehajtási cselekmények során is, ahol az iratanyagban megvannak azon iratok amiket a bíróság=vágrehajtó, és egyéb hivatalok az adott üggyel kapcsolatban iratot kaptak. Tehát (ha jól feltételezem) a bírósági iratok között (ha nem belsős irat, amit én mint átlagember nem láthatok), akkor az ítélet után az első fokú bíróság megküldte az adóhivatalnak, hogy xyz neve .... Ft feljegyzett eljárási illetéket kell, hogy megfizessen. Ezen tájékoztatást alapján érkeztették az iratok az adóhivatal vármegyei kirendeltségénél, és ugye ez után meg a fizetési felszólítás a peres félnek postai úton.
Lehetséges, hogy van ilyen érkeztetett irat az adóhivatalnál?
(ugye a törvényben van egy olyan sor is:
Elévülés
86. § * (1) * Az illeték megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben a vagyonszerzést illetékkiszabásra az állami adóhatóságnál bejelentették, illetve az a tény, hogy az illeték megfizetését vagy a kiszabás céljából elrendelt bejelentést elmulasztották, az állami adóhatóság tudomására jutott.")
Itt akkor az irat alapján a tudomására jutott irat alapján tudnák arra hivatkozni, hogy bár az adóhivatal tudott a tartozásról, azonban nem szólított fel, így már hiába szólítana fel, elévült és nem kötelezhet megfizetésre, végrehajtás alá sem vonhat semmit....
Én azt feltételezném, hogy az adóhivatal tudomására kellett jutnia az illeték megfizetésének, de hát ezt biztosan nem tudom.
Mert hát ugye felszólítást nem küldött, így esetleg nem e nem jutott az adóhivatal tudomására az illeték megfizetése, ezért nem jött felszólítás.
Mert ha nem kapott információt a bíróságtól, akkor ha most kapná ezt meg a bíróságtól, akkor csak ettől a naptól indulna az elévülés, hiába 2019. évi az ítélet.
Összegezve: azért nem tudom, hogy mit tegyek, mert 2019. évi jogerős ítélet értelmében nem érkezett fizetési felszólítás illeték megfizetésére.
Tehát a jogerő 2019. évben állt be, de attól még azt 2019.-ben lett volna esedékes megfizetni (úgy hogy nem érkezett adóhivatali felszólítás)? Október 10-ig lenne meg a 2019. évre megfizetendő illeték elévülése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!