Kft-nek előnyös, ha nagy értékű autót vásárol?
Szeretnék venni egy autót, amin van ÁFA.
A családban van egy kft, aminek a nevére szoktam áfás számlát kérni, ahol lehet és ilyenkor visszakaptam az ÁFA értékét a tulajdonostól készpénzben. Ezt eddig csak kis tételeknél alkalmaztuk. Kiskereskedelem, autókereskedelem is van a tevékenységi körei között.
Szeretném megkérdezni a családot, hogy az autót megvehetjük-e a cég nevére, hogy az ÁFA-t el lehessen számolni és így nekem kevesebbet kelljen érte fizetni.
Viszont szeretném tudni, hogy mit jelent anyagilag egy cégnek, ha vásárol egy nagy értékű autót. Neki az kerül plusz pénzbe a vételáron felül? Mit jelent az, hogy elszámolja az ÁFA-t? Esetleg előnyös neki valamilyen formában az üzlet? Egyáltalán hogy lehet megoldani, hogy az én pénzemből kerüljön kifizetésre? Átutalom a családnak a pénzt, ők pedig a cég pénzéből megveszik? Így készpénzhez jutnak és ha kell nekik a pénz, akkor nem kell osztalékot kivenni és azt leadózni?
Tudom, sok a kérdés és a neten sem tudtam kiokosítni magam a témában. Nem szeretném őket előnytelen helyzetbe juttatni, de örülnék, ha a nettó vételáron a család tulajdonába jutna a kocsi.
"A családban van egy kft, aminek a nevére szoktam áfás számlát kérni, ahol lehet és ilyenkor visszakaptam az ÁFA értékét a tulajdonostól készpénzben."
Ez konkrétan adócsalás, remélem, te is tisztában vagy vele. Ez kisebb tételeknél tud működni, de egy nagyobb értékű autónál már nagyon kilóg a lóláb. És ha a család ebbe belemegy, sajnálom, hogy ezt írom, de akkor nagyon hülyék. Ráadásul vizsgálni kell a beszerzéskor felszámított áfa levonhatóságát is.
Adótcsalunk, adótcsalunk...?
NAV liked this
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!