Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 2022-ben vásároltam egy...

2022-ben vásároltam egy ingatlant 5M-ért, rà lett költve 5M, most 15M-ért adtam el. Van rajta nyereség, de 3 éven belül van másik ingatlan vásárlási szándék. Kell adózni ebben az esetben?

Figyelt kérdés
Köszönöm szépen

júl. 16. 12:21
 1/10 anonim ***** válasza:
63%

Kell.

[link]

júl. 16. 12:56
 2/10 anonim ***** válasza:
77%
Semmi jelentosege, hogy mit szandekozol ezutan venni!
júl. 16. 13:07
 3/10 anonim ***** válasza:
0%
Érdekes, mert ügyvéd bele is kellett volna írja az adásvételibe ezeket a dolgokat...
júl. 16. 15:35
 4/10 anonim ***** válasza:
39%

"Érdekes, mert ügyvéd bele is kellett volna írja az adásvételibe ezeket a dolgokat..."

Semmi köze az adásvételnek az adózáshoz (SZJA).

SZJA szempontjából lényegtelen, hogy eliszod, vagy másik ingatlant veszel a vételárból. Ha keletkezett belőle adóköteles jövedelmed, akkor azt le kell adózni.

Illeték kedvezményhez viszont lehet köze a dolognak. Ha nem fogalmazzák bele a kérelmet a NAV felé az adásvételibe, akkor az illeték kivetés jogerőre emelkedéséig utólag is lehet kérni a NAV-ot, hogy vegye figyelembe az illeték kivetésnél a kedvezményt.

Kedvezmény feltétele az illetéknél:

Lakástulajdon vásárlásakor, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző 3 éven belül vagy a vásárlást követő 1 éven belül eladja, akkor az illetéket a két lakás értékének különbözete után kell csak megfizetni.

júl. 16. 16:49
 5/10 anonim ***** válasza:
15%
Figyelj oda, mert lakástulajdon esetén van csak illetékkedvezmény. Tehát nem minden ingatlanra vonatkozik!
júl. 16. 16:50
 6/10 anonim ***** válasza:
39%
4: Nekünk beleírta az SZJA-t és a illetékmentességet is minden alkalommal, kb. 2-3 évente veszünk-eladunk.
júl. 17. 14:53
 7/10 anonim ***** válasza:

"Nekünk beleírta az SZJA-t és a illetékmentességet is minden alkalommal,"

SZJA mentességet nem nagyon írhatott bele, ha csak nem termőföldet adtál el egy olyan illetőnek, aki vállalta, hogy 5 évig művelni fogja azt. Na ekkor neked SZJA mentes a belőle származó jövedelmed, egyébként nem.

Ha erről is van szó, akkor sem az ügyvéd dolga megítélni, hogy SZJA szempontjából az ügylet mentes, vagy sem az adó alól.

Ő nem adótanácsadó, hanem ügyvéd.

Illeték beszámítást lehet kérni az adásvételi szerződés keretén belül is a NAV-tól, de nem kötelező. Megtehető utólag is egészen addig, amíg az illetéket kivető határozat jogerőre nem emelkedik. Ha a határidőt elmulasztod, buktad a kedvezményt.

júl. 19. 04:35
 8/10 anonim ***** válasza:

7: Mindent jogszabályok szabályoznak, elvileg semmit nem DOLGA beleírni azon kívül, hogy X és Y miben állapodtak meg. DE SZOKTAK!

Nem czak az illetéket és SZJA-t, de más részleteket is, ami nem kötelező eleme egy ingatlan adásvételi szerződésnek.

júl. 22. 16:27
 9/10 anonim ***** válasza:
7: Ha meg nem írja is bele valamiért (mondom, ilyennel eddig nem találkoztam), KELLETT jópár alkalommal konzultálnia az ügyvédjével az adásvétel kapcsán, tehát ha tényleg eladta, akkor nem ide fordulna a legtriviálisabb kérdésekkel, erre akartam rámutatni. Szóval szerintem nem adott el ingatlant, hanem csak fog, és pont elég neki az az infó, hogy az ügyvédjétől meg fogja tudni, amiket kell.
júl. 22. 16:29
 10/10 anonim ***** válasza:

""Nekünk beleírta az SZJA-t és a illetékmentességet is minden alkalommal,"

SZJA mentességet nem nagyon írhatott bele"

Olvasd el újra, mire válaszoltál, köszi.

júl. 22. 16:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!