Milyen juttatások, lehetőségek vannak kismamáknak?
9hetes vagyok. Arra lennék kiváncsi, hogy milyen alternatívák vannak. Táppénzre bármikor elmehetek akár az egész terhesség alatt, de anyagilag így nem járok jól, ha jól tudom..??? A fizu hány %-a? Aztán terhes szabi mikor jár?És az hány nap? Az éves szabimat ki kell vennem, vagy azt hívják majd terhes szabinak? A tGYÁS mikortól jár meddig? Amíg itthon vagyok a babával állományban maradok a munkahelyemen? Kirúghatnak ez alatt?
Az erről szóló oldalakon nem igazodok el.. :( Segítenétek?Közönöm!
Ui.: Azt tervezem, hogy március 31-ig dolgozom. Aztán ápr.máj.június, júli.19-ig elmegyek táppénzre, aztán 20-tól tGYÁS. Ez így jó?
Szia!
Táppénzre bármikor elmehetsz: az előző naptári év napi átlagkeresetének a 70%-a jár. DE: míg a fizud nem, addig a táppénz jár hétvégére is. Szóval én nagyjából ugyanannyit kerestem, mintha dolgoztam volna. (br. 196eFt volt a bejelentett bérem)
A terhes szabi: a szülés utáni 168 nap, amit elkezdhetsz a szülés előtt 4 héttel. Erre az időszakra jár a terhességi gyermekágyi segély, ami szintén az előző naptári év napi átlagkeresetének a 70%-a. (Az általad vázolt forgatókönyv: addig leszel táppénzen, míg meg nem szülsz (ez lehet akár júl. 10, de lehet júl. 25. is), másnaptól jár a tgyás)
Ha ez lejár, akkor kell megigényelni a GYED-et (ha volt 180 biztosított napod), ami a gyerek betöltött 2. életévéig jár. Ha nem volt elég biztosításod, illetve a gyerek 2. életévétől GYES-re vagy jogosult. Míg a GYED jövedelem függő (az előző naptári év átlagkeresetének az X%-a, max. br. 96.600), addig a GYES egységes (kb. nettó 28.000 Ft).
Amikor a GYEd-et (Gyes-t) kapod, akkor állományban vagy. Amikor lejár az otthonlét és visszamész dolgozni, akkor először a felgyülemlett szabidat kell kivenned, utána dolgozhatsz. Amikor munkába állsz (nem tudom pontosan, hogy hány napig, de a 30 rémlik) védve vagy a létszámleépítés és az egyéb felmondás ellen.
Érthető?
szió
ittvannak a gyermekekkel kapcsolatos tamogatasok, nagyon szepen le van irva
eloszor amig terhes vagy, amikor elmesz szuleszi szabadsagra, akkor kell igenyelned a tgyást.
tappenzre siman elmehetsz, mivel az ELÖZŐ ÉV átlagkeresét fogják számlni, tehat a januárét, stb már nem.
nem rughatnak ki ez ido alatt, védett vagy
tenyleg olvasd el, amit belinkeltem, még én is megértettem
Kedves első! Köszönöm szépen, világos minden!
Kedves második! Neked is köszönöm, megnézem az oldalt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!