Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan működik az adózás?...

Hogyan működik az adózás? Visszamenőleg kikell fizetnem?

Figyelt kérdés
2023 7ik hónapjában kaptam tb számot, illetve ez év 6ik hónapjában adószámot. Januártól bejelentett munkahelyem van, vagyis fizetnek utánam tb/ adót. Viszont amíg nem dolgoztam de megvoltak az adószámaim akkor is kellett fizetnem adót ugye? Ezt visszamenőleg kitudom fizetni? Vagy majd kapok levelet, hogy ez elvan maradva? Kell majd valami büntetést fizetni, vagy csak az elmaradt hónapokat? Vagy ha majd kapok levelet akkor kell még + ba büntetést fizetni? Nem vagyok vele képben. Valaki elmagyarázná?

jún. 11. 20:34
 1/9 anonim ***** válasza:
57%
Érzek némi zavart az erőben.:D "2023 7ik hónapjában kaptam tb számot..." Engedjük el a helyesírást, de te nem akkor kaptál taj-számot, hanem a születésed után. És a társadalombiztosításodat az állam fedezi addig, amíg nappali tagozatos tanulói jogviszonyban állsz. A tanulói jogviszony megszűnésétől kezdve köteles vagy magadnak állni a tb-t, egészen addig, amíg munkát nem vállalsz, mert ugye onnantól kezdve a munkáltató fizeti. Ezt visszamenőlegesen is ki kell fizetned, és ráadásul kamatozik is. Tehát ha jót akarsz magadnak, mielőbb fáradj be a navhoz érdeklődni ez ügyben. Illetve ha van ügyfélkapud, online is meg tudod nézni a fennálló tartozásaidat a nav felé, és be is tudod fizetni.
jún. 11. 21:02
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

1: Gondolom határon túli magyar.

Nem emlékszem a konkrét jogszabályra, de ha nem laksz itt egy bizonyos ideje, akkor nem élhetsz azzal a lehetőséggel, hogy egészségügyi szolgáltatási járulék fejében legyél jogosult egészségügyi ellátásra, emiatt ilyenkor fizetned se kell. Ha van ügyfélkapud, akkor online meg tudod nézni az adófolyószámládat, hogy van-e rajta tartozás.

Hogy a francba lehet bejelentett munkahelyed, ha csak most kaptál adószámot? Vagy tavaly júniusban kaptad?

Megkerestem a szabályt:

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség további feltétele, hogy a járulékfizetésre kötelezett a járulékfizetési kötelezettség keletkezését vagy a járulékfizetésre történő bejelentkezést megelőzően, legalább egy év megszakítás nélküli, a lakcímnyilvántartás szerinti bejelentett lakóhellyel (tartózkodási engedéllyel rendelkező hontalan esetén bejelentett szálláshellyel) rendelkezzen Magyarország területén. Az egyéves időtartamba beleszámít az a legfeljebb kilencven napos időszak is, amely alatt a belföldi személy nem rendelkezett Magyarország területén bejelentett lakóhellyel.

Szóval ennyi adat alapján, amennyit írtál, még nem lehet tudni. Ha nincs ügyfélkapud, akkor ha bemész a NAV-hoz, ott megmondják.

jún. 12. 02:52
 3/9 A kérdező kommentje:
Határon túli magyar vagyok. A háború miatt jöttem Magyarországra. 2023 június elején kaptam adószámot, illetve július ban tb számot. Szükségem volt rá mivel dolgozni akartam. Napi bejelentéssel voltam ott. Ha jól tudom napi bejelentéssel nem fizetnek semmit utánam. A tavalyi év felétől van mega tb számom, azt az évet nem fizettem be, 2024 et meg a munkaadóm fizeti. Kell számítsak birságra vagy hasonló?
jún. 12. 07:37
 4/9 anonim ***** válasza:

Nem kaptál adószámot, adóazonosító jelet kaptál. Adófizetési kötelezettséged nem keletkezett csak ezért. Ha van magyar lakcímed akkor tb járulék fizetési kötelezettséged lett.

Ügyfélkapu regisztrációt tudsz intézni a kormányablakban és akkor meg tudod nézni van-e tartozásod

jún. 12. 08:44
 5/9 anonim ***** válasza:
Mikor érkeztél Magyarországra, van-e magyar állampolgárságod, és van-e lakcímkártyád, ha igen, mióta?
jún. 12. 11:47
 6/9 anonim ***** válasza:

"Ha van magyar lakcímed akkor tb járulék fizetési kötelezettséged lett."

Nem "TB"-járulék, hanem egészségügyi szolgáltatási járulék. Tb. járulékot a munkabérből vonnak. Ha nincs munkaviszony, akkor eü. szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége lehet.

A két dolog nem ugyanaz, mint ahogy az adószám és adóazonosító jel sem.

Kérdező, ha az 5. hozzászóló kérdését megválaszolod, jobban tudunk érdemben segíteni.

jún. 13. 03:56
 7/9 A kérdező kommentje:
Állampolgárságom az van, illetve lakcímkártyám is 2023 június közepe óta . Kb 1,5 éve vagyok itt.
jún. 13. 21:26
 8/9 anonim ***** válasza:
Akkor nincs tartozásod.
jún. 13. 23:47
 9/9 anonim ***** válasza:

"Nem vagyok vele képben. Valaki elmagyarázná?"

A leírtak alapján nem lehet tartozásod (adó alapból nem, de járulékban sem).

A NAV mindenkit értesít írásban, akinek eü. szolgálatási járulékfizetési kötelezettsége keletkezik. Mikortól, mennyit kell fizetnie.

Ha nem kaptál ilyen értesítést, akkor nem írtak elő járulékot, valószínűleg azért nem, mert nem kellett, hogy előírják.

A hivatalos munkaviszonyod által pedig biztosítottnak számítasz, tehát külön nem kell járulékot fizetned, mivel vonják a béredből azt, csak más a neve és a mértéke.

jún. 14. 03:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!