Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Az idei adóbevallásomat...

Az idei adóbevallásomat mennyire érinti, ha egy alkalmi munkát februárban csináltam, de csak most (júniusban) kapok érte fizetést?

Figyelt kérdés
(Érdemes lehet-e a fizetést visszadátumozni februárra?)
2024. jún. 4. 15:03
 1/8 anonim ***** válasza:
Mit jelent nálad az alkalmi munka? Vállalkozó vagy? Egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmaztak? Megbízási szerződéssel?
2024. jún. 4. 15:10
 2/8 A kérdező kommentje:

Megbízás volt igen.

Azt elfelejtettem, hogy én már aláírtam feb. 25-i dátummal a papírt, a munkáltatóhoz viszont csak most viszem (nem az én hibám, előre mondták, hogy így lesz és csak most fognak fizetni). Hogy járok jól, ha ő is visszadátumozza, vagy ha az aktuális dátummal írja alá?

2024. jún. 4. 15:59
 3/8 anonim ***** válasza:
Az idei jövedelmeidről jövő évben teszel egyösszegben bevallást. Mindegy melyik hónapban volt. Nem érint 2 különböző évet.
2024. jún. 4. 17:01
 4/8 anonim ***** válasza:

Így van.

A 2024-ben megszerzett jövedelmeidről 2025-ben adsz be bevallást. Ebből kifolyólag a te helyzetben jelen pillanatban mindegy is a kifizetés hónapja.

Ráadásul egyszer alkalmi munkát írsz, egyszer pedig megbízást. Hát a két fogalom teljesen mást takar. Minden szempontból -> jogi, tb., adózás...

2024. jún. 4. 17:25
 5/8 A kérdező kommentje:
Az a baj hogy azóta adatváltozás történt (új személyi), akkor mi van? A visszadátumozás ezt megoldja? Vagy épp az is fölösleges?
2024. jún. 4. 20:10
 6/8 anonim ***** válasza:

"adatváltozás történt (új személyi)"

Adatváltozás akkor történik, ha a születési adataid változnak meg. Az pedig nem fog soha, maximum a neved, ha az megváltozik valamiért (házasság, válás), vagy nevet változtatsz.

A személyi igazolvány száma miért kerülne bele egy szerződésbe?

2024. jún. 6. 04:28
 7/8 A kérdező kommentje:
Miért ne? Ez most olyan volt.
2024. jún. 6. 09:08
 8/8 anonim ***** válasza:

Mert munkaszerződésbe nem írunk olyasmit bele, ami változó adat. Ugyanis ha változik, akkor a szerződést - jogilag - módosítani szükséges hozzá.

Külön szokás egy tájékoztatóban értesíteni arról a dolgozót, hogy milyen adatokkal vették őt nyilvántartásba. Ide jöhet a személyi igazolvány száma is. Ha az változik, akkor azt nem kell módosítani, mert az nem szerződés, hanem csak egy tájékoztató. Hasonló okok miatt mi lakcímet sem írunk a szerződésbe, mivel az is bármikor megváltozhat.

Arra még mindig nem válaszoltál, hogy akkor most munkaviszonyban, vagy megbízási jogviszonyban dolgoztál...

2024. jún. 8. 05:12

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!