Az idei adóbevallásomat mennyire érinti, ha egy alkalmi munkát februárban csináltam, de csak most (júniusban) kapok érte fizetést?
Megbízás volt igen.
Azt elfelejtettem, hogy én már aláírtam feb. 25-i dátummal a papírt, a munkáltatóhoz viszont csak most viszem (nem az én hibám, előre mondták, hogy így lesz és csak most fognak fizetni). Hogy járok jól, ha ő is visszadátumozza, vagy ha az aktuális dátummal írja alá?
Így van.
A 2024-ben megszerzett jövedelmeidről 2025-ben adsz be bevallást. Ebből kifolyólag a te helyzetben jelen pillanatban mindegy is a kifizetés hónapja.
Ráadásul egyszer alkalmi munkát írsz, egyszer pedig megbízást. Hát a két fogalom teljesen mást takar. Minden szempontból -> jogi, tb., adózás...
"adatváltozás történt (új személyi)"
Adatváltozás akkor történik, ha a születési adataid változnak meg. Az pedig nem fog soha, maximum a neved, ha az megváltozik valamiért (házasság, válás), vagy nevet változtatsz.
A személyi igazolvány száma miért kerülne bele egy szerződésbe?
Mert munkaszerződésbe nem írunk olyasmit bele, ami változó adat. Ugyanis ha változik, akkor a szerződést - jogilag - módosítani szükséges hozzá.
Külön szokás egy tájékoztatóban értesíteni arról a dolgozót, hogy milyen adatokkal vették őt nyilvántartásba. Ide jöhet a személyi igazolvány száma is. Ha az változik, akkor azt nem kell módosítani, mert az nem szerződés, hanem csak egy tájékoztató. Hasonló okok miatt mi lakcímet sem írunk a szerződésbe, mivel az is bármikor megváltozhat.
Arra még mindig nem válaszoltál, hogy akkor most munkaviszonyban, vagy megbízási jogviszonyban dolgoztál...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!