Nov. Végén megszűnik a munkaviszonyom, és kimegyek
külföldre, több hónapra. Mit kell tennem, hogy
folyamatosan legyen TB-m?
Figyelt kérdés
Gondolom csekken kell majd fizetni a havi ~5000ft-ot, ami nem probléma, viszont én előbb kimegyek, minthogy megszűnne a munkaviszonyom, mivel novemberben már csak fizetett szabadságon leszek. Szóval nem leszek itthon, hogy ezt intézzem. Vagy van más módja is, hogy legyen biztosításom?
2010. okt. 29. 20:07
1/9 anonim válasza:
fizetheted átutalással is folyamatosan,csak jelezned kell,hogy ezentúl te fizeted munkamegszűnése miatt.Kérj átutalási megbízást,és onnantól kezdve fizesd így az előírt összeget.
2010. okt. 29. 20:13
2/9 anonim válasza:
Minek kell neked folyamatos TB? Mért nem kéred az OEP-től, hogy mivel külföldön fogsz tartózkodni, így a hazai EÜ szolgáltatásokat se fogod igénybe venni, szüneteltessék addig a TB kötelezettségedet? Külföldi munka esetén simán megítélik, csak ezt igazolnod kell.
2010. okt. 29. 20:26
3/9 anonim válasza:
Ha legalább 45 napig volt munkaviszonyod, akkor passzív jogon még 45 napig jogosult vagy a tb ellátásokra (addig nem kell fizetni)
Ha külföldön tartózkodsz huzamosabb ideig (3 hónapot meghaladóan), akkor sem kell fizetned, csak be kell jelentened.
2010. okt. 30. 08:17
4/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!
Azért kéne az itthoni TB, mert eleinte külföldön se lesz biztosításom, és EU-s országba megyek, tehát sürgősségi ellátásra jogosult lennék. Gondolom ha kint igénybe veszek bármit biztosítás nélkül azt kő keményen ki fogják számlázni az OEP-nek, ők pedig nekem.
Ez a 45 nap passzív TB biztos így van? Mert kérdeztem a cég könyvelőjét (bár ő elég béna, semmit se tud), és ő azt mondta hogy ha kijelentenek onnantól nincs TB-m. Viszont én is hallottam már erről a passzív dologról, de a neten még nem találtam semmi hiteles információt erről.
2010. okt. 30. 10:40
5/9 anonim válasza:
Könyvelőként mondom, igenis van negyvenöt nap passzív. Viszont már légyszives ugy menj ki, hogy kérj europai egbizt kártyát itthon, különben ha kint ellátnak mégis, akkor azt ugyanugy önmagadnak kell fizetni, nem állja a magyar oep. Egyébként pedig be apehhoz szerződést kötsz velük 10t1011 adatlap, 4950 havonta és akkor a biztosításod eü szempontból fennáll.
2010. okt. 30. 21:09
6/9 A kérdező kommentje:
Az EU kártyát már kiváltottam.
Még annyi, hogy az APEH-nál egy sima meghatalmazással el lehet ezt intézni?
2010. okt. 31. 10:33
7/9 anonim válasza:
Könyvelőként tudnod kellene, hogy a passzív táppénz az már maximum 30 nap.
2010. nov. 3. 20:25
8/9 anonim válasza:
Nem passzív táppénzes drágám.... hanem megszünik a biztosítása és még 45 napig un. passzív biztosítása van, mivel most szünt csak meg a jogviszonya teeee.... :@
2010. nov. 5. 19:42
9/9 anonim válasza:
Bocsánat, az előbb lemaradt: Egyébként képzeld könyvelőként TUDOM HOGY A PASSZÍV TÁPPÉNZ AZ CSAK 30 nap az új szbályok szerint... Imádom mikor beleszól akinek lövése sincs
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!