Átalányadózóként a helyi iparűzési adónál is él a 40%-os költséglevonási jog, és az éves minimálbér feléig való adómentesség?
11-es nem is mondtam ilyet, hogy OSA-ból bármit is könyvelni kellene, itt a tévedés inkább nálad van.
Eleve aam átalányadózónál milyen költségeket könyvelsz, átalányadózóként?! :-)
Én csak azt mondtam nem kell gyűjtenie átalányadóózként sem feltétlen a költségszámlát, ha csak épp nem kell igazolni pl a termék eredetét mondjuk, amire meg ott van az Osa/online számlázók e-számlái is, ha elveszne, elkavarná, az eredetit, vagy nem törődne vele, stb.
Analitikához ugyanúgy, ott sem könyvelsz semmit belőle, csak szembe állítod az igazolt költségeit, hogy belefér-e még a %-os költségátalányba.
Csak épp a kérdező alanyi adómentes átalányadózó, ezért is semmi értelme annak, hogy költségszámlákat gyűjtsön. Szó sem volt nála Áfa-ról, ahogy arról sem hogy abból bárki könyvelne. :-)
Analitikához meg ott van az OSA, épp azt mondtam én is.
Az a baj, annyira a "köteles vagy költségszámlát gyűjteni"-t akarod általánosítani teljesen feleslegesen erőlködve, a most meg már "kellhet" helyett , holott egyáltalán nem biztos, hogy a tevékenységi köre, olyan amire aamként áfabevallást kellene leadnia, vagy ktg. számlákat gyűjtögetnie.
Csak ezt nem veszed észre :-)
Azért is írtam, már korábban is hogy a kell és célszerű között nagy a különbség. Mint pl. tev kör is meghatározza, hogy mikor kell és mikor nem kötelező. Ehhez képest, sehol nem ír a jogszbály arról, hogy kötelező lenne gyűjtenie minden aam átalányadózónak költségszámlát, de mutass rá ha tudsz ilyen jogszbály helyről, hogy hiteles is legyen amit mondasz ha már ezzel foglalkozol...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!