Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Az eSZJA oldalon a Jövedelmek...

Az eSZJA oldalon a Jövedelmek címszó alatt megjelntek nekem ingatlan bérbeadásból származó összegek, de nem tudom hogyan. Én erről semmit nem tudok. Hogyan tudom megnézni hogyan kerültek oda?

Figyelt kérdés
Ha a tervezet alapját képező adatokhoz megyek, ott semmi nyomát nem látom, se az összegnek se a bejegyzések között nincs ingatlanhoz kapcsolódó. Az sem világos, hogy erre kell-e adót fizetni vagy sem, és hogy miként került ide ez a nem való bejegyzés. Csak azért idegesít, mert határidő van, és nem nagyon van időm csak leokézni.

2024. máj. 20. 14:09
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

"Onnan, hogy az előző években is volt. !"

Nem tudhatja, hogy a következő évben is lesz ilyen bevételed. Kicsit nem túl nagy az elvárás?

Kérdező!

Ha aláírtad a bérbeadási szerződést, akkor jogilag te is adsz bérbe ingatlant. A bérbeadásból származó bevétel tulajdoni rész arányában a tied. A többi része az anyuka bevétele. Ennek megfelelően kell a bevallást is elkészíteni.

Előtte nem ártana beszélgetni anyukával, hogy akkor most mi is a valódi helyzet.

2024. máj. 21. 03:56
 12/20 anonim ***** válasza:

"Mindenesetre én szeretném tudni, hogy a NAV milyen adatokból dolgozik."

A munkáltatók/kifizetők által benyújtott bevallásokból szedi a tervezethez az adatokat.

Ha nem magánszemély az ingatlan bérlője, akkor ő kifizetőnek minősül, tehát ő is köteles adatot szolgáltatni a NAV-nak az ügyletről.

Hát valószínűleg innen vette az adatokat az adóhatóság.

2024. máj. 21. 03:59
 13/20 krwkco ***** válasza:

"Anyukám ad ugyan bérbe ingatlant, én is aláírtam, mert tulajdonos vagyok, de nem én kapom a pénzt."

Ez lehet a magyarázat. Édesanyád 2023-ban kifizetőnek adta ki az ingatlant és megadta a tulajdoni hányadodat és az adószámodat is. Az, hogy a pénzt neki utalták, nem jelenti, hogy nem kell adót fizetned. Az adóhivatal szemében az a Te jövedelmed volt, amit édesanyádnak ajándékoztál.

Őt kellene felhívnod, hogy kinek adta ki az ingatlant.

2024. máj. 21. 07:34
 14/20 A kérdező kommentje:

"Ha aláírtad a bérbeadási szerződést, akkor jogilag te is adsz bérbe ingatlant. A bérbeadásból származó bevétel tulajdoni rész arányában a tied. A többi része az anyuka bevétele. Ennek megfelelően kell a bevallást is elkészíteni."

Egyrészt miért a tulajdoni rész hányadában? Ez törvényileg kötelező és így kell bevallani? Vagy dönthetünk úgy, hogy az egész az egyik félé és ő vallja be? És ha ezt az adatot nem mi szolgáltattuk, akkor a NAV miért felezi el? A NAV ismeri a tulajdoni viszonyokat, vagy csak elefelezte, mert nem volt más információja?

2024. máj. 21. 09:52
 15/20 A kérdező kommentje:

"Ha nem magánszemély az ingatlan bérlője, akkor ő kifizetőnek minősül, tehát ő is köteles adatot szolgáltatni a NAV-nak az ügyletről.

Hát valószínűleg innen vette az adatokat az adóhatóság."

Azt én értem, csak látni szeretném az adatait, hogy kitől jöttek ezek az adatok. A NAV minden más esetben feltüntette, hogy ki szolgáltatta az adatot, a munkaadóm a béremet, a megrendelő megbízási szerződéseknél, stb. Szerintem jogom van tudni, hogy a NAV honnan vesz rám vonatkozó adatokat, és pontosan milyen adatokat.

2024. máj. 21. 09:53
 16/20 krwkco ***** válasza:

"Szerintem jogom van tudni, hogy a NAV honnan vesz rám vonatkozó adatokat, és pontosan milyen adatokat."

Az adóbevallás nem arra szolgál, hogy téged adatokkal lásson el. Neked kell a jövedelmeidet ismerni és bevallani.

Majd ha kapsz egy adóvizsgálatot, akkor tájékoztatni fognak, hogy hol hibáztál és ezt mire alapozzák. Esetleg kaphatsz előzetesen is adatot, ha bemész az ügyfélszolgálatra, de ez a NAV-nak nem kötelezettsége.

Az elsődleges információforrás továbbra is a bérbeadási szerződés, ami édesanyádnál található.

2024. máj. 21. 10:07
 17/20 anonim ***** válasza:
10. Ha rányomsz arra, hogy bevallás kitöltése, akkor bejön a nyomtatvány és bal oldalon (a menütől jobbra) ott lesz a témakör lista, ahol kiválaszthatod, hogy mit szeretnél bevallani és ha rányomsz, akkor azok a sorok is megjelennek a bevallásban.
2024. máj. 21. 11:29
 18/20 anonim ***** válasza:

14."Ha aláírtad a bérbeadási szerződést, akkor jogilag te is adsz bérbe ingatlant. A bérbeadásból származó bevétel tulajdoni rész arányában a tied. A többi része az anyuka bevétele. Ennek megfelelően kell a bevallást is elkészíteni."

Ezt rosszul írták neked, mert szerintem ez nem így van. Annak kell adózni, aki kiállítja a számlát. A kérdés, hogy neked miért kellett a bérleti szerződést aláírnod. Nálunk is van, hogy közös tulajdon bérbe van adva, de csak egyikünk a bérbeadó és a teljes összeget ő adózza le. Magunk között írtunk róla papírt, hogy ő szerződhet a lakással.

2024. máj. 21. 11:34
 19/20 anonim ***** válasza:

"Ezt rosszul írták neked, mert szerintem ez nem így van."

Pedig így van.

"Nálunk is van, hogy közös tulajdon bérbe van adva, de csak egyikünk a bérbeadó és a teljes összeget ő adózza le. "

Ilyen esetben a másik fél nem írja alá a bérleti szerződést, mint bérbeadó. Maximum tanúként szerepel rajta.

Sajnos a kérdező még mindig nem fogadta meg a tanácsunkat. Anyukát kérdezze, hogy mi is a valódi helyzet, és nézze meg, hogy mi áll abban a bérleti szerződésben.

Mit nem tudunk:

1./ Valójában ki a bérbeadó kettőjük közül. Vagy mindketten?

2./ Miért kellett volna aláírni a bérleti szerződést, ha nem ő adja bérbe, hanem a másik tulajdonos, aki vállalta a teljes ügylet adózását?

3./ Magánszemélynek, vagy jogi személynek, társaságnak adták bérbe az ingatlant?

4./ Ha nem tud arról a kérdező, hogy lenne adószáma, akkor hogyan sikerült azt megképeznie a NAV-nak az adózó tudta nélkül?

5./ Pontosan mi áll a bérleti szerződésben.

Fogadjunk, hogy valami tök más fog kiderülni a végén, mint amiről a kérdező irogat?

2024. máj. 22. 05:23
 20/20 anonim ***** válasza:

NAV tájékoztató (gyakori kérdések):

Közös tulajdonunkban álló ingatlanunk bérbeadása után hogyan kell adóznunk?

Közös tulajdon esetén – a tulajdonosok eltérő rendelkezése, vagy tulajdonjogi korlátozások hiányában – az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem után a magánszemélyt a tulajdoni hányada arányában terheli adókötelezettség. A bevétellel szemben felmerült költség bármely tulajdonostárs nevére kiállított bizonylat alapján elszámolható.

2024. máj. 22. 05:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!