Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Az adóazonosító jel és az...

Az adóazonosító jel és az adószám között mi a különbség? Állandó lakcímet váltottam és megküldték az új adószámomat, de nem is tudtam róla, hogy van nekem ilyen, mert azt nézem, hogy az adóazonosító jelemet használtam eddig mindenhol.

Figyelt kérdés

máj. 20. 13:38
 1/6 anonim ***** válasza:
58%

Az adóazonosító jel magánszemélyekre vonatkozik.

Az adószám pl.: egyéni vállalkozókra

máj. 20. 13:42
 2/6 anonim ***** válasza:
Én is változtattam lakcímet, ám sem az adószámom sem az adóazonosító jelem ettől nem változott.
máj. 20. 14:42
 3/6 anonim ***** válasza:
72%

2. Adószám akkor változik, vagyis az utolsó két szám, ha másik megyébe, vagy Budapestről vidékre költözöl.

Kérdező: azt azért kell tudnod, hogy van-e vállalkozásod vagy mint magánszemély kértél-e adószámot valamikor pl. bérbeadáshoz. Ha ilyen nem volt, akkor irány a hatóság.

máj. 20. 19:14
 4/6 anonim ***** válasza:
72%
2. Rosszul írtam, mert nem akkor változik az adószám utolsó két száma, ha te, mint magánszemély költözöl más megyébe, hanem akkor mikor a vállalkozás székhelye megy máshova.
máj. 20. 19:16
 5/6 anonim ***** válasza:
72%

Adóazonosító jele magánszemélyeknek van. Az halálodig elkísér, soha nem változik meg.

Adószámot a NAV képez a gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, valamint magánszemélyek által végzett üzletszerű tevékenységre.

Az első 8 számjegy az adótörzsszám, amely 7 értékes számjegyből és egy ellenőrzőszámból áll.

A 9. számjegy pedig lehet 1, 2, 3, 4 vagy 5. Ezek a számok az adóalany ÁFA jellegét jelzik:

1: alanyi adómentes vagy adómentes tevékenységet végző (ÁFA körbe nem tartozó)

2: általános szabályok szerint adózó (Áfa körbe tartozó)

3: egyszerűsített vállalkozói adózás alá tartozó (EVA körbe tartozó)

4: ÁFA körbe tartozó csoport adóalanyiságot választó

5: ÁFA körbe tartozó csoport közös adószámának jelzése.

Az adószám utolsó két, azaz a 10. és a 11. számjegye az adózó illetékes területi adóhatóságának kódja. A külföldi illetőségű adóalanyok esetében az adószámnál az adóhatóság egységesen 51-es kódot határoz meg, ezzel jelölve a „Kiemelt Adózó” besorolást.

Az adószám akkor változik meg - utolsó két számjegye - ha a "vállalkozás" székhelye/telephelye illetékességileg másik megyébe költözik, mint előtte volt.

máj. 20. 19:39
 6/6 anonim ***** válasza:

Ezek szerint adószámos magánszemély lehetsz, mert ott függ az adószám utolsó két számjegye (területi kód) a lakóhelytől (megye vagy Budapest esetén a területileg illetékes adóigazgatóság).

Egyéni vállalkozó esetén ez a székhelytől függene, nem a lakóhelytől.

máj. 21. 05:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!