Mennyi adót kell fizessek, illetve hogyan kell intézni a befizetést?
2021 júniusában ajándékba kaptam egy ingatlant, amit idén májusban eladtam 12 millió Ft-ért.
Mennyi adót kell ez után a bevétel után fizessek?
Adóhivatal küld levelet róla, nekem kell bevallani?
"Ajándékozás esetén az ajándékozási illeték kiszabásakor megállapított érték. Ha nem kellett fizetned ajándékozási illetéket, akkor a bevétel 75 %-át vonhatod le belőle."
Melyik részét nem értetted?
12 millióért eladtad az ingatlant 2024-ben.
2021-ben ajándékba kaptad. Mondjuk nem fizettél érte ajándékozási illetéket (nem tudjuk, mert nem írtad meg), mert a szülőtől kaptad ajándékba.
Tehát a 12 milliónak a 75 %-át költségként leírhatod belőle, így 25 %-a lesz adóköteles. Több költséget nem vonhatsz le belőle.
12 millió x 25 % = 3 millió forint lesz a jövedelmed
Ennek a 60 %-a adóköteles, mivel 2021-ben jutottál hozzá és 2024-ben adtad el.
3 millió x 60 % = 1,8 millió lesz az adóköteles jövedelmed.
Ennek az adója 15 % -> 1,8 millió x 15 % = 270 ezer forintot kell megfizetned az államnak 2024. május 20-ig.
Másik példa:
Kellett fizetned az ajándék után ajándékozási illetéket. Az ajándékozási illeték alapját a NAV 11 millióban állapította meg, pedig az ajándékozási szerződésben 10 millió forint szerepel. Az illeték összeg, amit megfizettél az ajándék után legyen mondjuk 900 ezer forint.
Azon kívül fizettél még az ügyvédnek 40 ezer díjat, valamint 6.600 forintot a földhivatali eljárás díjaként.
Adóköteles jövedelem kiszámítása:
12 millió (eladás utáni bevétel)
- 11 millió (illeték kiszabás alapja)
- 40 ezer (ügyvédi díj)
- 6.600 (földhivatali eljárás díja)
900 ezer (befizetett ajándékozási illeték)
= 53.400 forint jövedelem
Ennek a 60 %-a adóköteles, a fentiekben részletezettek miatt ->
53.400 x 60 % = 32.040 forint x 15 % (SZJA mértéke) = 4.806 forintot kell megfizetned az állam felé a fenti példa alapján.
Mint írtam, "költség" MINDIG VAN!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!