Mennyi adót kell fizessek, illetve hogyan kell intézni a befizetést?
2021 júniusában ajándékba kaptam egy ingatlant, amit idén májusban eladtam 12 millió Ft-ért.
Mennyi adót kell ez után a bevétel után fizessek?
Adóhivatal küld levelet róla, nekem kell bevallani?
"A jövedelem tisztán 12millió, semmi költségem nem volt."
Költség mindig van!
Van egy bevételed: 12 millió forint.
Ebből a bevételből levonhatod az ingatlan megszerzésére fordított és igazolt kiadásaidat.
Ilyen a megszerzéskori érték: Ajándékozás esetén az ajándékozási illeték kiszabásakor megállapított érték. Ha nem kellett fizetned ajándékozási illetéket, akkor a bevétel 75 %-át vonhatod le belőle. Ha a bevétel 75 %-os levonás vonatkozik rád, akkor további költségeket nem vonhatsz le a bevételből. Ha nem az vonatkozik rád, akkor további költségeket levonhatsz a bevételből, mint:
1./ ügyvédnek, közjegyzőnek fizetett eljárási díj
2./ földhivatali eljárás költsége
3./ Ha illetéket kellett fizetned utána, akkor annak a költsége
4./ Az értékesített ingatlanon végzett értéknövelő beruházás költsége
5./ Értékesítés előtti 24 hónapban végzett felújítás/karbantartás költsége, ha az meghaladja az értékesítésért kapott összeg 5 %-át.
6./ Hirdetés költsége, stb.
A fenti levonások utáni összeg lesz a JÖVEDELMED (hasznod), aminek bizonyos %-a adóköteles csak.
Minél későbbi évben értékesíted az ingatlant a szerzés (ajándékozás) évéhez képest, annál kisebb része lesz adóköteles.
2021-ben kaptad ajándékba, és 2024-ben adtad el. Akkor a kiszámolt jövedelem (haszon) 60 %-a lesz csak adóköteles.
Adó mértéke 15 %.
Bevallani majd csak 2025-ben kell, és az adót is megfizeti utána. Addig ráér.
Köszönöm utolsó!
Akkor ha hol számolom, 1.080.000Ft adót kell majd fizetnem. (Ténylegesen nem volt semmi költségem)
Utolsó: az nem akkor lenne h én fizettem volna érte amikor megkaptam?
Teszem azt fizettem 10 milliót, most eladtam 12-ért, a 2millió plusz után fizetnék adót.
De mivel nem fizettem érte semmit, így az én nyereségem 12millió.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!