Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mennyi adót kell fizessek,...

Mennyi adót kell fizessek, illetve hogyan kell intézni a befizetést?

Figyelt kérdés

2021 júniusában ajándékba kaptam egy ingatlant, amit idén májusban eladtam 12 millió Ft-ért.

Mennyi adót kell ez után a bevétel után fizessek?

Adóhivatal küld levelet róla, nekem kell bevallani?

2024. máj. 19. 22:17
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
55%
Neked kell bevallani és befizetni. Az ingatlannal kapcsolatos kiadásaidat csak te tudhatod, ami beszámítható a jövedelem csökkentésébe. 04-es lap fog kelleni.
2024. máj. 19. 22:27
 2/13 anonim ***** válasza:
81%
Nem a bevétel, hanem a jövedelem alapján kell az adót megállapítani.
2024. máj. 19. 22:34
 3/13 A kérdező kommentje:
A jövedelem tisztán 12millió, semmi költségem nem volt.
2024. máj. 19. 22:50
 4/13 anonim ***** válasza:
Csak a különbség után kell fizetned, amennyit nőtt 2021 óta az értéke. Az akkori érték benne van az ajándékozási szerződésben, de ha nem lenne, akkor a földhivatalból kikérheted. Az eladási érték és a 2021 es érték különbsegét kell tehát alapul venni, és az adót csökkenti ugye hogy már 3 év eltelt. Hívd fel a 1919et és segítenek, vagy menj be a navba. Tényleg nagyon segítőkészek. De amúgy az ügyvédnek is tudnia kell ezt.
2024. máj. 19. 23:08
 5/13 anonim ***** válasza:
Nem jól írtam, 1819 a helyes telefonszám.
2024. máj. 19. 23:10
 6/13 anonim ***** válasza:
75%

"A jövedelem tisztán 12millió, semmi költségem nem volt."

Költség mindig van!

Van egy bevételed: 12 millió forint.

Ebből a bevételből levonhatod az ingatlan megszerzésére fordított és igazolt kiadásaidat.

Ilyen a megszerzéskori érték: Ajándékozás esetén az ajándékozási illeték kiszabásakor megállapított érték. Ha nem kellett fizetned ajándékozási illetéket, akkor a bevétel 75 %-át vonhatod le belőle. Ha a bevétel 75 %-os levonás vonatkozik rád, akkor további költségeket nem vonhatsz le a bevételből. Ha nem az vonatkozik rád, akkor további költségeket levonhatsz a bevételből, mint:

1./ ügyvédnek, közjegyzőnek fizetett eljárási díj

2./ földhivatali eljárás költsége

3./ Ha illetéket kellett fizetned utána, akkor annak a költsége

4./ Az értékesített ingatlanon végzett értéknövelő beruházás költsége

5./ Értékesítés előtti 24 hónapban végzett felújítás/karbantartás költsége, ha az meghaladja az értékesítésért kapott összeg 5 %-át.

6./ Hirdetés költsége, stb.

A fenti levonások utáni összeg lesz a JÖVEDELMED (hasznod), aminek bizonyos %-a adóköteles csak.

Minél későbbi évben értékesíted az ingatlant a szerzés (ajándékozás) évéhez képest, annál kisebb része lesz adóköteles.

2021-ben kaptad ajándékba, és 2024-ben adtad el. Akkor a kiszámolt jövedelem (haszon) 60 %-a lesz csak adóköteles.

Adó mértéke 15 %.

Bevallani majd csak 2025-ben kell, és az adót is megfizeti utána. Addig ráér.

2024. máj. 20. 05:28
 7/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm utolsó!

Akkor ha hol számolom, 1.080.000Ft adót kell majd fizetnem. (Ténylegesen nem volt semmi költségem)

2024. máj. 20. 09:55
 8/13 anonim ***** válasza:
Nem kell ennyit fizetned!! Nem.a 12 milla után fizetsz, hanem a különbség után. Pár százezer lesz max de annyi se. Par hete magyarázta el nekem egy ügyvéd.
2024. máj. 20. 13:17
 9/13 A kérdező kommentje:

Utolsó: az nem akkor lenne h én fizettem volna érte amikor megkaptam?

Teszem azt fizettem 10 milliót, most eladtam 12-ért, a 2millió plusz után fizetnék adót.

De mivel nem fizettem érte semmit, így az én nyereségem 12millió.

2024. máj. 20. 15:02
 10/13 anonim ***** válasza:
Nem, akkor már az ajándékozáskor is kellett volna fizetned.
2024. máj. 20. 15:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!