Úgy is elfogadható a Nav által csinált adóbevallás, ha a tartozást még nem fizettem be?
Láttam, hogy keletkezett minimális összegű tartozás egy korábbi munkahelyem "jóvoltából ".
Az lenne a kérdésem, hogy az Ügyfélkapumon keresztül akkor is elfogadhatom az adóbevallást, amit ugye a Nav csinált, ha még nem voltam azt az összeget befizetni?
Hétfőn intézem.
Köszönöm
"Úgy is elfogadható a Nav által csinált adóbevallás, ha a tartozást még nem fizettem be?"
Igen.
"Hétfőn intézem."
Ha "egyszerű adózó" (pl. magyarországi alkalmazott) vagy és nincs egyéb jövedelmed, ami miatt módosítanod kellene a tervezetet, akkor nem is kell elfogadnod. Kedden éjfélkor automatikusan elfogadottá válik.
Természetesen bevallást akkor is be kell nyújtani, ha az adókötelezettségedet nem tudod rendezni.
Ha a tervezet tartalmilag helyes, és nem fogadod el, május 21-én akkor is a végleges bevallásoddá válik, függetlenül attól, hogy megfizetted az adót vagy sem.
Ha nem fizeted meg, akkor a következő dolgok történnek:
- Felszámolják majd utána a késedelmi pótlékot. 5 ezer alatti pótlékot elő sem írnak.
- 10 ezer forint feletti tartozásnál egy idő után elindítják a végrehajtási eljárást. Előtte fizetési felszólítást kötelesek küldeni, amiben kapsz egy utolsó befizetési határidőt. Ha ezt elmulasztod, akkor bármikor megindíthatják a végrehajtási eljárást. Az kapásból pontosan 10 ezer forint végrehajtási költséggel indul. Tehát máris megduplázod a hátralékod.
Elfogadhatod igen, sőt fogadd is el a holnapi határidőig (éfjélig), és egyébként a fizetendő adó résznél az SZJA-bevallásba is van egy olyan rész, ahol pótlékmentes részletfizetést kérhetsz helybe rögtön a bevallásba ott helybe (max 500 ezer ft-ig, max 12 hónapra, kiválaszthatod hány hónapra kéred).
Minden hó 20-ig befizetni a fennálló tartozás részt, viszont tényleg időbe fizetni, arra figyelj oda, mert ha egyszer nem időbe, onnantól törlik a részletfizetést, és egy összegbe válik esedékessé, amire már megy a késedelmi kamat is onnantól.
Előző vagyok
ESZJA-portálon (ügyfélkpauval) így tudod elérni a részletfizetést
Az adózó terhére mutatkozó különbözet résznél le gördíted a feliratot hogy részletfizetési nyilatkozat és ott be tudod írni hány hónapra kéred.
Jaaa és az első részletet holnap fizesd be rögtön, mivel az első részlet határideje a bevallási határidő. Ha mész be NAV-hoz, ott van helybe elvileg Pos-terminálos befizetési lehetőség, vagy ügyfélkapusan
NAV EFER rendszeren online kártyás fizetéssel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!