Ha 28 éves nincs gyerekem, akkor nem kell megcsinálnom az évi adóbevallást a NAV-nál?
Egy “könyvelő” ismerősöm szerint ebben az esetben nem kell lejelenteni a tavalyi adózásomat.
Május 20-án van a határidő, de úgy érzem hülyeséget mond.
Tulajdonképpen ha van ügyfélkapud akkor a nav megcsinálja neked. Csak át kell nézned.
Amúgy meg, ja. Hülyeséget mond, az adóbevallás az gyerekfüggetlen dolog
"Ha 28 éves nincs gyerekem, akkor nem kell megcsinálnom az évi adóbevallást a NAV-nál?"
Annak kell adóbevallást készítenie, akinek adóköteles, vagy bevallásköteles bevétele/jövedelme keletkezett a 2023-as adóévben.
Ez teljesen független az életkorodtól, valamint attól, hogy van gyereked vagy nincs. Én készítettem már 6 évesnek is SZJA bevallást.
"Egy “könyvelő” ismerősöm szerint ebben az esetben nem kell lejelenteni a tavalyi adózásomat."
Valószínűleg az történt, amit a 4. válaszoló is írt. Valamit félreértettél.
"Május 20-án van a határidő, de úgy érzem hülyeséget mond."
2024-ben május 21-én van a bevallás benyújtási határideje, mivel 20-a munkaszüneti napra esik.
A NAV a magánszemélyeknek elkészíti a bevallási tervezetét. Akkor is, ha nincs ügyfélkapuja az illetőnek. Akinek van, az ügyfélkapun könnyen rá tud tekinteni, ha kell módosítja, kiegészíti, javítja. Akinek nincs ügyfélkapuja, az többféle módon kérhette - ha jó emlékszem - március végéig, hogy postázzák ki részére a bevallási tervezetet.
Ha semmit nem csinálsz vele, a bevallási tervezet május 21-én a végleges bevallásoddá válik akkor is, ha adott esetben hibás adatok szerepelnek benne.
A tervezet egy NAV-ajánlás (mankó), éppen ezért a felelősség mindig téged terhel a benne foglaltakért.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!