Amennyiben magánszemélyként vásárolt tárgyaim
szeretném jövőben megalakuló vállalkozásba átvinni.
Milyen módok állnak ehhez rendelkezésemre?
Figyelt kérdés
Régen vásárolt termékek ( pl.: bútor, asztal, nyomtató, tv, stb. ) ezért már se blokk se semmi róluk. Egyéni vállalkozói formáról lenne szó.
( Gondoltam hogy eleinte KATA áfa nélkül... Majd miután bevittem az eszközöket áttérni áfásra , stb., de azt sem tudom hogyan és hogy ezen ötlet is mennyire életképes ).
Egyeni vallalkozasnal ez lenyegtelen. Mivel nincs az alapitasnak penzugyi feltetele.
2024. máj. 19. 07:52
2/6 A kérdező kommentje:
Szóval ha jön a navos és megkérdezi honnan van az a póló nyomtató és hozzá a 101 üres póló... Nem gáz ha nincs róla egy blokkom se?
2024. máj. 19. 08:35
3/6 anonim válasza:
Nem életszerű a helyzet:) de szigorúan véve tényleg kell róla valami leltár vagy ilyesmi. Ott forrásként jelolheted hogy apport. De nem hiszem hogy ebből most ügyet csinál a nav.
2024. máj. 19. 08:40
4/6 anonim válasza:
1. Először is nem függ az ÁFA alanyi státusz attól, hogy van-e benne tárgyi eszköz vagy milyen vagy mennyi
2. Tárgyi eszközt bevinni apportként cégbe szoktak. Egyéni vállalkozó lennél? Milyen vállalkozási formába működnél? Mert csak ev-ként katázhatsz csak maganszemélyek fele nyújtva a tevékenységedet, ez a KATA feltétele. Egyébként ott az elszámolásnak meg nincs lényege, mivel bevétel alapú adónem, ahogy az átalányadó is.
3. Alap esetbe egyéni vállalkozásba azt hiszem a max 3 évvel korábbi dolgokat viheted be, vagy sajátyl, vagy talán még házastárs nevére szóló számla alapján. Hirtelen ezek jutottak nagy vonalakba eszembe l
2024. máj. 20. 18:00
5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat! A következő kérdésem ami lemaradt... S bevitt eszközök után mindenképpen kellene fizetnem valamilyen adót? Mert ugyebár értéket képvisel... Minimum áfa... ( Gondoltam én ^^ ) vagy ha áfa mentes katás vagyok akkor efelől mentesülök?
2024. máj. 23. 20:28
6/6 anonim válasza:
egyéni vállalkozásnál nincs apport, meg jegyzett tőke, semmi egyéb macera nincs vele, mint a cégnél, mivel nem törzstőkével alapítandó egy e.v., hanem elindítod ügyfélkapuval a webes ügysegéden (persze ajánlott hozzá alapvető adózási szakismeret, vagy ha nincs, célszerű egy könyvelővel együtt elindítani, mert vannak benne olyan dolgok amit ha el cseszel nagyobb rosszba sodrod magad, pl. áfa körüli választási dolgok, stb.), és kb 10 perc múlva akár egyéni vállalkozó vagy, nem kell hozzá jegyzett tőke, cégbíróság, ügyvéd, stb.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!