Ha valakinek van egy ingatlana Debrecenben de a munkája miatt egy időre (évekre) Sopronba kell költöznie, így pedig a debreceni lakását kiadja albérletbe, Sopronban pedig egy másikat bérel, kell szja-t fizetni?
Úgy látom, hogy a fentiek közül senki sem foglalkozott bérbeadással. Ha te is bérelsz magadnak lakást, akkor azt elszámolhatod költségként, erre külön sor is van az adóbevallásban. Megvannak a feltételei, annak nézz utána, pl. minimum x napig kell a másik bérleményben tartózkodni, azaz egy nyaralást nem lehet elszámolni.
Szóval ha pl. drágábban bérelsz mint amennyiért kiadod, akkor 0 Ft lesz az SZJA. Ha olsóbban bérelsz, akkor a különbözetből számolhatod az adót.
Ha a bérbeadó máshol maga is bérel lakóingatlant, akkor az SZJA törvény a következőket engedi meg:
A bérbeadás bevételéből le lehet vonni a más településen bérelt lakás bérleti díját, ha a bérlés időtartama 90 napnál hosszabb, és az illető a bérelt lakásra nem számol el költséget.
Tehát MÁS településen legyen a bérelt lakás, a bérlése 90 napnál hosszabb legyen, és költséget a másik lakás bérlésével kapcsolatban ne számoljon el.
Ha ez a 3 feltétel teljesül, akkor érvényesíthető a beszámítás.
De igazolni kell majd, tehát legyen szerződésed Sopronban is.
Meg azért előtte hívd fel a 1819-et, bármikor változhatnak a szabályok.
Mivel amortizációt is el lehet számolni költségként (nagyjából a vételár 2%-át minden évben), így valószínűleg nem marad adóköteles jövedelmed, míg nem is nagyon kellett papírozni, könyvelni, számolni vele, hiszen 2 tétel lenullázta.
De attól még bevallást kell írni.
6: " és költséget a másik lakás bérlésével kapcsolatban ne számoljon el"
Ez mikor változott?...
Mert én nem így tudom... De a rám nem vonatkozó dolgokat már rég nem frissítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!