Adóvisszatérítés 2023?
2023-ban töltöttem be a 25-öt, és az adóbevallásomban jelenleg (NAV által automatikusan generált) ez szerepel:
SzJA (visszaigényelhető): 50000
SzJA kötelezettség: 100000
Levett, befizetett SzJA, adóelőleg: 150000
Jól értelmezem, hogy kérnem kell, és visszutalnak 50 ezret? Ezt a bevallásban hol kell kérni? Vagy elég, ha csak elfogadom a bevallást, és akkor is visszatérítik, vagy utólagos nyomtatványt kell beadnom? Nem találtam erről pontos információt.
Automatikusan nem utalnak, ezt neked kell jelezned. A nav nem tudhatja, hogy hogyan és hova akarod visszakapni a pénzt.
Azért ellenőrizd, hogy biztosan visszajár-e a pénz és nem csak anomália van a rendszerekben.
Ha az 50 ezer forint a 80. sorban szerepel, akkor az valóban visszajár.
Olyan nevű sor, hogy "SZJA kötelezettség" nincs a tervezetben.
Olyan van, hogy 2023. évi adófizetési kötelezettség összege (64. sor).
Nem árt, ha pontosan fogalmazol, vagy jelölsz meg sorokat, mert ellenkező esetben nehéz kiigazodni a kérdéseden.
Ha valóban jár vissza neked SZJA-ból, akkor azt a tervezetnél is jelölnöd kell, hogy visszakéred, vagy sem. Ha igen, akkor hogyan -> lakcímre kiutalva, vagy bankszámlára utalva.
"Ezt a bevallásban hol kell kérni?"
Erről fogalmam nincs, mivel tervezetet még nem dolgoztam fel, nekem az túlságosan sok időt vesz igénybe, hülyére komplikálták. Helyette 2 perc alatt készítek egy teljesen újat, ahol a bevallás első oldalán kell jelölni, hogy visszakéri az adózó és hogy milyen módon.
“Ha az 50 ezer forint a 80. sorban szerepel, akkor az valóban visszajár.”
Eskü nem kötekedésből, de azért mert a tervezetben ott van, még nem biztos, hogy az visszajár. Sok-sok esetben hibás a tervezet (változatos okok miatt), szóval csak óvatosan vele.
Ez így igaz 3-as válaszoló!
Nyilván az ideális esetet néztük, és feltételezzük, hogy helyes adatok vannak a tervezetben. A kérdező nem ezt vitatta, hanem azt, hogy a tervezet szerint visszajáró összeget "kérnie kell", vagy automatikusan visszaküldik annak jóváhagyásával.
Jelezni kell, hogy visszakéri...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!