Adókötelesség mekkora összegtől vagyok?
Senki nem állított ilyesmit, ettől még a jogszabály azt mondja ki, amit írtunk. Az, aki kamatozással ad kölcsön sem számít uzsorásnak! A Ptk. kimondja, hogy a kölcsönre kamatot kell fizetni kivéve, ha belefoglalják a megállapodásba, hogy kamatmentes az ügylet.
A jegybanki alapkamat közelében lévő kamatmérték nem számít uzsorakamatnak. A jegybanki alapkamat mértéke jelenleg 9 %.
Adózást kérdezett. Arra kapta meg a válasz -> a kamat után kell fizetni SZJA-t. Ha nincs kamat, akkor nyilván SZJA-fizetési kötelezettség sincs.
Nem érteni kell hozzá, hanem elolvasni a törvényt, az olvasást általános elsőben oktatják.
A jövedelem adóköteles. Annyit azért tudsz, hogy mi a jövedelem?
"Rendben ha én például összes spóroltam egy kis készpénzt és ezt befizetem a számlára akkor az se adómentes ?"
Miért ne lenne az? Hiszen már adózott (vagy adómentes) bevételből/jövedelemből spóroltad össze nem? Miért adóztatnák meg még egyszer?
"És mi van akkor ha a nap figyeli a számla mozgást és megkérdezi hogy honnan van ez a pénz?"
A nap nem figyeli a bankszámlákat, és a NAV sem. A bank köteles adatszogláltatásra, ha gyanús pénzmozgást észlel. Ez teljesen független az összeg nagyságától.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!