Ha eladok egy 5 éven belül örökölt házat, akkor adóznom kell?
Hiába fekteted be a pénzt másik ingatlanba, az az adózásba nem szól bele, legfeljebb az új ingatlan vásárlásánál felmerülő illeték mértékét tudod csökkenteni az eladott ingatlan árával.
Ingatlan eladásnál ha 5 évnél rövidebb ideig volt a neveden az ingatlan, és drágábban adod el mint amennyiért megszerezted, azaz jelen esetben drágábban mint az örökösödéskori értéke, akkor adódnod kell.
"Azt hallottam, ha másik házat veszek, akkor nem kell..."
Az SZJA törvény ezen részét már megváltoztatták. Régen valóban volt ilyen "beszámítási" lehetőség, ma már - legalább 10 éve - nincs.
Illetéknél valóban létezik olyan, hogy "cserepótló vétel". De az illeték, nem SZJA (adó).
Most akkor valójában melyik érdekelt volna kérdező? SZJA, vagy illeték?
Az "5 év" miatt kapásból az SZJA-ra fókuszáltam.
Az SZJA érdekelt. A ház egyik felét 5 éve örököltem. A másik felét 3 éve. (szüleim meghaltak)
Így akkor csak a fele után adóznék?
Nem tudok várni 2026-ig. Addig tönkre megy a ház.
Az is jó lenne, ha a fele után kellene fizetnem. Vagy ilyen nincsen?
De van, azon resz utam fizetsz adot amely resz kevesebb mint 5 eve van a neveden.
Tehat amelyik resz 5 eve a neveden van, arra nem.
Amely 3 eve van a neveden, ott a haszon (eladasi ertek - orokleskori ertek - szamlaval igazolhato koltsegek) 9%-at kell adokent befizetned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!