Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha eladok egy 5 éven belül...

Ha eladok egy 5 éven belül örökölt házat, akkor adóznom kell?

Figyelt kérdés
Ha a vételárból új lakást veszek, de olcsóbban, a különbözetből kell adóznom? Vagy elég a pénz egy részét új ingatlanba fektetnem, hogy adómentes legyek?
2024. márc. 16. 16:53
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
63%

Hiába fekteted be a pénzt másik ingatlanba, az az adózásba nem szól bele, legfeljebb az új ingatlan vásárlásánál felmerülő illeték mértékét tudod csökkenteni az eladott ingatlan árával.

Ingatlan eladásnál ha 5 évnél rövidebb ideig volt a neveden az ingatlan, és drágábban adod el mint amennyiért megszerezted, azaz jelen esetben drágábban mint az örökösödéskori értéke, akkor adódnod kell.

2024. márc. 16. 17:01
 2/12 A kérdező kommentje:
Azt hallottam, ha másik házat veszek, akkor nem kell...
2024. márc. 16. 17:36
 3/12 anonim ***** válasza:
83%
Rosszul hallottad vagy rosszul mondták.
2024. márc. 16. 17:50
 4/12 anonim ***** válasza:
56%
Beszéld meg az ügyvédeddel. 5 éven belül, ha drágábban adod el, akkor kell a különbözet után adózni, de csökkenthető, viszont nem a másik ingatlannal
2024. márc. 16. 19:17
 5/12 anonim ***** válasza:
Bezony.
2024. márc. 16. 20:26
 6/12 anonim ***** válasza:

"Azt hallottam, ha másik házat veszek, akkor nem kell..."

Az SZJA törvény ezen részét már megváltoztatták. Régen valóban volt ilyen "beszámítási" lehetőség, ma már - legalább 10 éve - nincs.

2024. márc. 17. 06:10
 7/12 anonim ***** válasza:
Keverni tetszik az illeteket az szja-val!
2024. márc. 17. 20:56
 8/12 anonim ***** válasza:

Illetéknél valóban létezik olyan, hogy "cserepótló vétel". De az illeték, nem SZJA (adó).

Most akkor valójában melyik érdekelt volna kérdező? SZJA, vagy illeték?

Az "5 év" miatt kapásból az SZJA-ra fókuszáltam.

2024. márc. 18. 04:23
 9/12 A kérdező kommentje:

Az SZJA érdekelt. A ház egyik felét 5 éve örököltem. A másik felét 3 éve. (szüleim meghaltak)

Így akkor csak a fele után adóznék?

Nem tudok várni 2026-ig. Addig tönkre megy a ház.

Az is jó lenne, ha a fele után kellene fizetnem. Vagy ilyen nincsen?

2024. márc. 18. 08:40
 10/12 anonim ***** válasza:
51%

De van, azon resz utam fizetsz adot amely resz kevesebb mint 5 eve van a neveden.

Tehat amelyik resz 5 eve a neveden van, arra nem.

Amely 3 eve van a neveden, ott a haszon (eladasi ertek - orokleskori ertek - szamlaval igazolhato koltsegek) 9%-at kell adokent befizetned.

2024. márc. 18. 11:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!