Majdan a családiadózásnál anyuka és apuka is külön kaphatja a bérszámfejtéskor a kedvezményt vagy csak az egyikük?
Családi adózás nincs és az egykulcsos adóval értelmetlen is lenne. Külön és összevonva is 16 %-ot fizetnének.
A gyermekek utáni kedvezményt,akárcsak a családipótlékot csak egyszer lehet igénybeveni.
Arról még nem hallotam semmit,hogyha az apa kevesebb adót fizet,mint az igénybevehető adócsökkentés,akkor a különbözetet érvényesítheti-e az anya? Remélem,majd a végrehajtási utasítás ki tér erre is.
Nem MO-on élek, nálunk családi adózás van. Ez úgy megy, hogy mindkét szülö a munkahelyen a saját havi jövedelme után fizeti a havi adóelöleget (a havi keresetet felszorozzák 12-vel, ezt veszik adóalapnak, és az erre járó adót osztják 12-vel - ez a havi adóelöleg).
Az év végén elkészitik az adóbevallást, amin már mindkét fél éves jövedelme szerepel. Ezt csökkentik utána a jogos kedvezményekkel, kiszámolják az így fiezetendö adót. Ebböl
levonják az addig kifizetett adóelöleget, és általában kapnak vissza valamennyi pénzt, ami az adótúlfizetés volt.
Másolok be Neked a Törvényjavaslatból, úgy jobban megérted.
„Családi kedvezmény
29/A. § (1) A családi kedvezményt érvényesítő magánszemély az összevont adóalapját
[29. § (1) bekezdés] a családi kedvezménnyel csökkenti.
(2) A családi kedvezmény – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett
eltartottanként és jogosultsági hónaponként
a) egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint,
b) három és minden további eltartott esetén 206 250 forint.
(3) A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult
a) az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre
tekintettel családi pótlékra jogosult
29/B. § (1) A családi kedvezmény ugyanazon kedvezményezett eltartott után egyszeresen,
azonban a jogosulttal közös háztartásban élő házastárssal, élettárssal – amennyiben a
gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát az élettársak egyike sem veszi igénybe – az
összeg vagy a kedvezményezett eltartottak megosztásával közösen is érvényesíthető (ideértve
azt az esetet is, ha a családi kedvezményt a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni). A
családi kedvezmény megosztása az adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban a
29/A. § (3) bekezdés c)–d) pontjában nem említett jogosultak esetében független attól, hogy
az adóelőleg megállapításánál mely jogosultnál történt annak figyelembevétele.
(2) A családi kedvezmény érvényesítésének feltétele a magánszemély adóelőleglevonáshoz,
adóbevalláshoz vagy munkáltatói adómegállapításhoz tett írásbeli nyilatkozata”
A főszabály az alábbi, de semmi nem lehetetlen. Anno amikor volt ilyen, év közben akárhány gyermek volt, az adóelőleg megállapításánál csak az egyik szülő kérhette a gyermekkedvezmény figyelembevételét. Szerintem is az lenne a jó, ha év közben is igénybe vehetné mindkét szülő, nemcsak év végén az adóbevallásnál.
" A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult
a) az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre
tekintettel családi pótlékra jogosult"
Köszönöm.
Akkor, ha én gyesen vagyok és én igénylem a családit is, akkor mondjam le és a férjem igényelje a családit, hogy igénybe tudjuk venni a fizetése után a családi kedvezményt havonta?
Vagy, ha marad így és nem mondjuk le az én nevemről és íratjuk át az övére, akkor nem veszik el, hanem a férjem az adóbevallásában tudja érvényesíteni?
köszönöm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!