Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Majdan a családiadózásnál...

Majdan a családiadózásnál anyuka és apuka is külön kaphatja a bérszámfejtéskor a kedvezményt vagy csak az egyikük?

Figyelt kérdés
2010. okt. 24. 20:35
 1/10 anonim ***** válasza:

Családi adózás nincs és az egykulcsos adóval értelmetlen is lenne. Külön és összevonva is 16 %-ot fizetnének.

A gyermekek utáni kedvezményt,akárcsak a családipótlékot csak egyszer lehet igénybeveni.

Arról még nem hallotam semmit,hogyha az apa kevesebb adót fizet,mint az igénybevehető adócsökkentés,akkor a különbözetet érvényesítheti-e az anya? Remélem,majd a végrehajtási utasítás ki tér erre is.

2010. okt. 24. 21:12
 2/10 A kérdező kommentje:

ezt most találtam, még nem néztem át

[link]

2010. okt. 24. 21:17
 3/10 anonim ***** válasza:

Nem MO-on élek, nálunk családi adózás van. Ez úgy megy, hogy mindkét szülö a munkahelyen a saját havi jövedelme után fizeti a havi adóelöleget (a havi keresetet felszorozzák 12-vel, ezt veszik adóalapnak, és az erre járó adót osztják 12-vel - ez a havi adóelöleg).

Az év végén elkészitik az adóbevallást, amin már mindkét fél éves jövedelme szerepel. Ezt csökkentik utána a jogos kedvezményekkel, kiszámolják az így fiezetendö adót. Ebböl

levonják az addig kifizetett adóelöleget, és általában kapnak vissza valamennyi pénzt, ami az adótúlfizetés volt.

2010. okt. 24. 21:48
 4/10 anonim ***** válasza:
A link még az egykulcsos adó előtti. Olyan,mint amit a külföldön élő írt. Addig lett volna értelme,amíg több adókulcs is volt.
2010. okt. 24. 21:53
 5/10 A kérdező kommentje:
Én azt kutatom, hogy majd jövő évtől a pld 3 gyerekes családokban a havi 33000 ft -ot gyerekentként azt csak az egyik szülő vagy mindkét szülő számfejtetheti a fizetéséből havonta, erről lehet-e már valamit tudni vagy csak az összegeket mondták eddig ki.
2010. okt. 25. 08:12
 6/10 anonim válasza:
Az év közben az adóelőleg megállapításakor csak az egyik szülő csökkentheti az adóalapját, mégpedig alap esetben az, amelyik részére a családi pótlékot folyósítják. Amennyiben az egyik szülő nem tudja kimeríteni, akkor év végén az igénybe nem vett részt a másik szülő is igénybe veheti az adóbevallásában. Nálam így jött le.
2010. okt. 31. 21:20
 7/10 anonim válasza:

Másolok be Neked a Törvényjavaslatból, úgy jobban megérted.

„Családi kedvezmény

29/A. § (1) A családi kedvezményt érvényesítő magánszemély az összevont adóalapját

[29. § (1) bekezdés] a családi kedvezménnyel csökkenti.

(2) A családi kedvezmény – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett

eltartottanként és jogosultsági hónaponként

a) egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint,

b) három és minden további eltartott esetén 206 250 forint.

(3) A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult

a) az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre

tekintettel családi pótlékra jogosult

29/B. § (1) A családi kedvezmény ugyanazon kedvezményezett eltartott után egyszeresen,

azonban a jogosulttal közös háztartásban élő házastárssal, élettárssal – amennyiben a

gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát az élettársak egyike sem veszi igénybe – az

összeg vagy a kedvezményezett eltartottak megosztásával közösen is érvényesíthető (ideértve

azt az esetet is, ha a családi kedvezményt a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni). A

családi kedvezmény megosztása az adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban a

29/A. § (3) bekezdés c)–d) pontjában nem említett jogosultak esetében független attól, hogy

az adóelőleg megállapításánál mely jogosultnál történt annak figyelembevétele.

(2) A családi kedvezmény érvényesítésének feltétele a magánszemély adóelőleglevonáshoz,

adóbevalláshoz vagy munkáltatói adómegállapításhoz tett írásbeli nyilatkozata”

2010. okt. 31. 21:29
 8/10 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy ugyanazon gyermekre csak az egyikük érvényesítheti, viszont ha több gyerek van, akkor megosztható, pl 2 gyerek esetén egyik az egyik gyerek után, másik a másik gyerek után kaphatja.
2010. okt. 31. 21:54
 9/10 anonim válasza:

A főszabály az alábbi, de semmi nem lehetetlen. Anno amikor volt ilyen, év közben akárhány gyermek volt, az adóelőleg megállapításánál csak az egyik szülő kérhette a gyermekkedvezmény figyelembevételét. Szerintem is az lenne a jó, ha év közben is igénybe vehetné mindkét szülő, nemcsak év végén az adóbevallásnál.

" A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult

a) az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre

tekintettel családi pótlékra jogosult"

2010. nov. 1. 18:06
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Akkor, ha én gyesen vagyok és én igénylem a családit is, akkor mondjam le és a férjem igényelje a családit, hogy igénybe tudjuk venni a fizetése után a családi kedvezményt havonta?

Vagy, ha marad így és nem mondjuk le az én nevemről és íratjuk át az övére, akkor nem veszik el, hanem a férjem az adóbevallásában tudja érvényesíteni?

köszönöm

2010. nov. 2. 07:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!