Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mennyi illetéket (+ SZJA +...

Mennyi illetéket (+ SZJA + egyéb) kell fizetnem?

Figyelt kérdés
Milyen (és mennyi) költségem merül fel, ha egy 2007. 08. hóban 10 millióért vásárolt lakást (használtan vettem) idén 12 millióért eladok, és veszek egy másikat (szintén használt) 21 millió forintért? Miben változik ez a költség, ha jövőre adom el (akkor a régi vásárlását követő 4. év lesz)? Esetleg függ még mástól is a költség?
2010. okt. 22. 18:15
 1/8 anonim ***** válasza:

Adót a nyereség után fizetsz, illetéket pedig a különbözet után.

12m mínusz 10m mínusz egyéb költségek az adó alapja. 3. évben az adólap 60%-ának a 25%-a adó, 4. évben 30% 25%-a.

Vagyis a max adód idén (ha nem volt költséged) 2millió 60%-a=1200000 25%= 300ezer Ft, Jövőre max 150ezer.

Az illeték alapja a két lakás közti különbség, azaz 9millió Ft. 4millióig 6%, 4millió felett 2%

vagyis 4m-ig 240ezer a többi 5millióra még 100ezer

Összesen tehát 340ezer forint illetéket kell majd fizetned.

FONTOS! Jelezd az illetékhivatalnak a 12milliós eladott ingatlant, különben a 21millió után számolják.

Én így jártam. Utólag jeleztem, így mérsékelték.

2010. okt. 23. 00:17
 2/8 A kérdező kommentje:

És ha az új lakást idén veszem meg, a régit pedig jövőre adom el, akkor megoldható, hogy illetéket a különbség után kelljen fizetni, és az SZJA-t is csak az értékkülönbség 30%-a után fizessek?

Vagy jövő év elején veszem meg az új lakást, de az eladással várok 2012 év elejéig. Tehát mennyi idő telhet el a vásárlás és az eladás között, hogy illetéket csak a különbözet után kelljen fizetni?

2010. okt. 23. 06:54
 3/8 anonim ***** válasza:

Az adó tuti jövőre kevesebb lesz, de nem jan. 1-től, hanem az első lakás vásárlásának időpontjától számított betöltött év után.

Illetéknél 1 éven belüli adásvételt vesznek figyelembe csökkentő tényezőként.

2010. okt. 23. 13:34
 4/8 anonim ***** válasza:
2010. okt. 23. 13:44
 5/8 anonim ***** válasza:

Bocs megint én.

JÓ HÍR, HOGY ADÓT NEM KELL FIZETNED, :)

mert visszaforgatod a nyereséget lakásvásárlásra.

Az Illeték pedig 4m-ig 2%-a, a 4m feletti rész 6%-a

2010. okt. 23. 14:08
 6/8 A kérdező kommentje:

A mellékelt link alapján kell SZJA-t fizetnem a 12-10 millió után.

Ha 2007. augusztusban vettem a lakást, akkro rám ez vonatkozik jelenleg?

"A levonások után fennmaradó jövedelem tovább csökkenthető: 40 százalékkal, a szerzés évét követő harmadik évben", mert ugyebár 2007 után ez a 3. év. Vagy nem egész évet kell vizsgálni, hanem augusztusban (vásárlás évfordulójakor) van a váltás, és ekkor már ez a 4. év?

2010. okt. 24. 11:04
 7/8 A kérdező kommentje:
Másrászt elég hülyeségeket írnak a linkelt odalon: "Az illeték mértéke lakás, lakóház magszerzése esetén: 4 millió forintig a forgalmi érték 2%-a, valamint a 4 millió forint forgalmi értéket meghaladó rész 4%-a." Eddig mindenhol 6%-ot írtak, Te is ezt írtad. Ők is ezt írják a pédában utána.
2010. okt. 24. 11:09
 8/8 A kérdező kommentje:
Bocs, az előzőt visszavonom:) Rendben van a 4%
2010. okt. 24. 11:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!