Mennyi illetéket (+ SZJA + egyéb) kell fizetnem?
Adót a nyereség után fizetsz, illetéket pedig a különbözet után.
12m mínusz 10m mínusz egyéb költségek az adó alapja. 3. évben az adólap 60%-ának a 25%-a adó, 4. évben 30% 25%-a.
Vagyis a max adód idén (ha nem volt költséged) 2millió 60%-a=1200000 25%= 300ezer Ft, Jövőre max 150ezer.
Az illeték alapja a két lakás közti különbség, azaz 9millió Ft. 4millióig 6%, 4millió felett 2%
vagyis 4m-ig 240ezer a többi 5millióra még 100ezer
Összesen tehát 340ezer forint illetéket kell majd fizetned.
FONTOS! Jelezd az illetékhivatalnak a 12milliós eladott ingatlant, különben a 21millió után számolják.
Én így jártam. Utólag jeleztem, így mérsékelték.
És ha az új lakást idén veszem meg, a régit pedig jövőre adom el, akkor megoldható, hogy illetéket a különbség után kelljen fizetni, és az SZJA-t is csak az értékkülönbség 30%-a után fizessek?
Vagy jövő év elején veszem meg az új lakást, de az eladással várok 2012 év elejéig. Tehát mennyi idő telhet el a vásárlás és az eladás között, hogy illetéket csak a különbözet után kelljen fizetni?
Az adó tuti jövőre kevesebb lesz, de nem jan. 1-től, hanem az első lakás vásárlásának időpontjától számított betöltött év után.
Illetéknél 1 éven belüli adásvételt vesznek figyelembe csökkentő tényezőként.
Bocs megint én.
JÓ HÍR, HOGY ADÓT NEM KELL FIZETNED, :)
mert visszaforgatod a nyereséget lakásvásárlásra.
Az Illeték pedig 4m-ig 2%-a, a 4m feletti rész 6%-a
A mellékelt link alapján kell SZJA-t fizetnem a 12-10 millió után.
Ha 2007. augusztusban vettem a lakást, akkro rám ez vonatkozik jelenleg?
"A levonások után fennmaradó jövedelem tovább csökkenthető: 40 százalékkal, a szerzés évét követő harmadik évben", mert ugyebár 2007 után ez a 3. év. Vagy nem egész évet kell vizsgálni, hanem augusztusban (vásárlás évfordulójakor) van a váltás, és ekkor már ez a 4. év?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!