Ha valaki a jófogáson értékesít és a jövedelme meghaladja a 200 ezer forintot már kell adózni?
Ha meg a sajat megunt dolgait adod el akkor eves 600 ezer forintos bevetelig vagy 200 ezres jovedelemig nem kell adozni.
Üzletszerű tevékenység esetén az első forinttól adóköteles a dolog. Ü
Magánszemély évente 600 ezer forint bevételig értékesítheti adóvonzat (SZJA) nélkül az ingóságait. 200 ezer forint jövedelemig nem kell megfizetnie utána az SZJA összegét..
Bevételek (600 ezer forint feletti esetén)
- elszámolható/igazolt költség, vagy ezek hiányában 75 %-os költséghányad alkalmazása
= JÖVEDELEM
Nem véletlenül nem emelték a csp összegét és ezt kivételesen szerintem jól teszik. Azokat a családokat akarják támogatni, ahol a szülők dolgoznak. Márpedig lényegesen jobban járnak a családok az adókedvezménnyel, mintha évente pár százalékot emelnének a csp-n.
Az öregségi nyugdíj nem emelésének is oka van. Ha azt emelik, minden mást is emelni kellene, ami ehhez az összeghez kötődik(gyes, gyermekvédelmi, meg egy rakás szociális segély), gondolom ez így már combos összeg lenne évente. Persze jobb lenne, ha különválasztanák végre, mert érthetetlen, hogy mi köze van a nyugdíjminimumnak a gyeshez például. De nyilván egyikből sem lehet megélni már igen régóta.
" Azokat a családokat akarják támogatni, ahol a szülők dolgoznak. "
Már bocsi, a háztartásomban nevelt gyermekre tekintettel biztosítják ezt az ellátást azért, hogy hozzájáruljanak a gyermek neveléséhez, amíg az "tanul" (tanköteles például) és nem keresőképes, akkor mi köze van ahhoz, hogy a szülő dolgozik vagy sem?
Mert az a család sarlatán, amelyik éppen munkanélküli? Még tapossunk rajta egyet, biztos, ami biztos, mert nincs elég baja?
Én tudod mit gondolok, hogy miért az adóval/járulékkal kapcsolatban adják ezt a kedvezményt, amit úgy hívnak családi kedvezmény? Mert azt amúgy is a dolgozó termeli ki a munkahelyén, be kéne fizetnie az államnak olyan módon, hogy kötelezően levonnák a béréből, ha nem lenne jogosult ilyen kedvezményre. Tehát itt - mondhatjuk azt is - hogy a saját pénzedet kapod vissza/vagy inkább nem kell befizetned az államnak közteherként, tehát nem az állam nyúl a saját zsebébe, hogy a közösből megsegítsen. Míg a családi pótlék esetén az állampolgárok rakják össze azt a juttatást, amit a gyerekekre tekintettel biztosítanak ilyen jogcímen. Ha más zsebéből kéne kihúznom a jótékonykodásra a pénzt, az nekem is nagyon menne.
Az én világnézetem szerint az is gyerek, akinek a szülei nem tudnak - bármilyen okból - munkát vállalni.
Most ne keverjük ide bele a politikát, mert ezt politikától függetlenül így gondolom.
"Persze jobb lenne, ha különválasztanák végre, mert érthetetlen,"
Teljesen egyetértek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!