Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Súly (teljesítmény) adó, hagyjam?

Súly (teljesítmény) adó, hagyjam?

Figyelt kérdés

Édesapám elhunyt márciusban, nevén volt 2 autó és egy utánfutó. A márciusi súlyadókat befizette. Nyilván az őszit már nem. Október 2-án volt a hagyatéki tárgyalás, másnap a nevemre vettem mindent a kormányablakban, majd november 2-án mind a 3-at eladtam, le is jelentettem a nevemről őket a vevő meg átiratta magára. Most jutott nemrég eszembe, hogy a szeptemberi súlyadó ugye nem lett fizetve. Bementem a NAV-hoz, hát így hirtelen ők ebben nem tudnak segíteni, ehhez jobban utána kellene nézniük, meg hogy halál esetén már nem szoktak vele annyira foglalkozni, ha nagyon akarom jöjjek vissza máskor meg töltsek ki ezer papírt hozzá, akkor jobban utána néznek. Meg lehet majd egyszercsak maguktól küldik.

Szerintetek forszírozzam ezt?

Kb 20e ft, nem az összeg, kifizetem bármikor, de ne nekem kelljen már követelni 🤷🏻‍♀️ valakinek hasonló tapasztalat?

2023. nov. 25. 14:33
 1/9 anonim ***** válasza:
41%
Hagyd a fenébe. Ilyenkor elengedik azt, mivel hogy a tulajdonos meghalt, így az autó a hagyaték tárgyát képezte, feltételezve hogy nem is használta senki. Inkább írd rám ezt a pénzt ha neked nem kell, mert sajnos nekünk napi szintű étel gondjaink vannak.
2023. nov. 25. 14:42
 2/9 A kérdező kommentje:

NAV oldala amúgy ezt írja

NAV kérelemre, vagy ha értesül az elhalálozásról, akkor hivatalból soron kívüli adómegállapítási eljárást indít az elhunyt adózó után.

A NAV határozatban közli az örökösökkel az adóévre fizetendő adó összegét és a befizetés határidejét."

[link]

2023. nov. 25. 14:49
 3/9 A kérdező kommentje:
Sajnálom, nekünk is volt olyan pár éve, hó végén már csak üres kiflit ettünk, aztán rendbe jöttünk, nagyon is, a gyerek már jólétbe született. Mindenhonnan van fel.
2023. nov. 25. 14:51
 4/9 anonim ***** válasza:
56%

" akkor hivatalból soron kívüli adómegállapítási eljárást indít az elhunyt adózó után."

Ez SZJA bevallásra vonatkozik, nem másra.

Kinek a kötelezettsége a súlyadót megfizetni? Annak, aki az év első napján a gépjármű tulajdonosa, vagy ha van, akkor az üzembentartója. Ez édesapád volt. Nyilván ha idő közben elhunyt, akkor az örökösök feladata pótolni ezt a hiányt, nem pedig az új tulajdonosé.

Neki január 01-jén indul a fizetési kötelzettsége az általa megszerzett járművekre.

Ha nem október 15. előtt lett volna a hagyatéki tárgyalás, akkor a be nem fizetett összeg a hagyatéki teher részét képezte volna. De mivel akkor még nem volt esedékes a második részlet befizetése, ezért nyilván nem minősült adó- és köztartozásnak a hagyatéki tárgyalás napján, így nem is került bele a hagyatéki leltárba, mint tartozás, amit az örökösök megörököltek volna, mint fizetnivaló.

"de ne nekem kelljen már követelni"

Az új tulajdonosnak ehhez semmi köze, tehát követelésed nem lehet felé.

Két dolgot tehetsz:

1./ Megfizeted (egyébként is te örökölted volna, mint tartozás) és mész tovább az utadra.

2./ Nem fizeted meg, aztán lehet, hogy még vagy ezerszer előkerül a dolog és feleslegesen foglalkozol vele, mászkálsz utána, majd a NAV "lemond" róla és törli. Nem tudni, mivel hogy egyébként a hagyatéki teher részét kellenne képeznie. Azért nem tudni, mert ha milliós tartozása lett volna az elhunytnak, akkor biztosan nem engedné el ilyen könnyen ezt a dolgot a NAV. 20 ezer körüli összegnél nem tudom, hogy mi lesz a döntésük.

2023. nov. 26. 06:08
 5/9 anonim ***** válasza:
Bocsánat, most esett le, hogy ez szeptemberben lett volna esedékes, nem októberben. Akkor viszont a hagyatéki teher részét kellett volna képeznie. Valószínűleg azért nem került bele, mert előbb kereste megy a közjegyző a NAV-ot azzal, hogy van-e az elhunytnak adó- és köztartozása, mint szeptember 15. Akkor még nem lehetett, így nem is került bele a hagyatéki leltárba.
2023. nov. 26. 06:12
 6/9 A kérdező kommentje:

Ezt most nem értem.. hol beszéltem itt az új tulajdonosról vagy hogy követelésem lenne felé? Nem értem miről írsz..

Szó sem volt ilyenről.

A NAV-ról beszélek, hogy bementem és még akkor sem tudják. Ne nekem kelljen már könyörögni, hogy küldjék.

2023. nov. 26. 09:17
 7/9 A kérdező kommentje:

1/ Megfizeted

De nem kaptam se határozatot, se csekket, se semmit. Bent voltam a NAV-nál, és meg sem tudták mondani van e tartozás, mert ugye azt se tudom, édesapám mit fizetett be, a márciusit szerintem igen, úgy rémlik mondta hogy postán volt és befizette a súlyadókat, de ki tudja lehet befizette egész évre. Miért fizessem be mikor azt se tudom mi van?

Sőt,a NAV ügyintézője mondta, hogy amíg nem jön határozat, semmiképp se fizessek semmit, véletlenül se!!!!!!!!! És halál esetén nem szokták forszírozni. Inkább az a kérdésem tényleg rohangáljak e munkaidőben nekik könyörögni tovább, hogy nézzék már meg, vagy várjak, vagy jön, vagy nem...

A kommunális adó se volt rendezve a házára szeptemberre, szóltam az önkormányzatnak, 10 percen belül írták mit hova utaljak meg átvettem a nevemre. Azt hittem a NAV-nál is ennyi lesz, bemegyek és megnézik, nem gondoltam hogy náluk ilyen bonyolult.

2023. nov. 26. 09:25
 8/9 A kérdező kommentje:
Hagyatéki teherben egyedül a nyugdíjfolyosítónak volt 400e ft igénye az elutalt, már nem járó nyugdíjra, azt a bank visszautalta nekik automatikusan mire már a tárgyalás elkezdődött, más nem volt. :/
2023. nov. 26. 09:27
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

"hol beszéltem itt az új tulajdonosról vagy hogy követelésem lenne felé?"

Itt írtál követelésről:

"de ne nekem kelljen már követelni "

Ez nekem teljesen úgy jött le, mintha azt a részét, amit apukád - szerinted - nem fizetet meg, az új tulajdonostól szeretnéd követelni.

"a NAV ügyintézője mondta, hogy amíg nem jön határozat, semmiképp se fizessek semmit, véletlenül se!!!!!!!!! És halál esetén nem szokták forszírozni."

" A márciusi súlyadókat befizette. Nyilván az őszit már nem."

Ebből is látszik, hogy csak tapogatózol. Egyszer azt írod, hogy nem fizette meg, utána meg azt írod, hogy lehet, hogy megfizette.

"Miért fizessem be mikor azt se tudom mi van?"

Na végre, leesett...

Addig valóban ne fizess, amíg nem derül ki, hogy apukád teljesen rendezte az adóját, vagy sem. Várd meg a NAV értesítését róla. Ha nem fizette meg, akkor az örökösöket fogja kötelezni annak megfizetésére. Erről hoz majd határozatot, amit elküld neked, mint örökösnek. Akkor fizess!

2023. nov. 27. 04:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!