Teljesítmény adó újra kell utalni?
"tudni fogják és rendezik levonják a túlfizetésből?"
Ha arra a számlaszámra küldted, amiről a határozat szólt, akkor nem kell semmit tenned. És a másik oldalon sincs semmi külöleges intézkedés, "rendezés" vagy "levonás". Ott van a számlán a befizetés "oszt annyi".
Amikor majd eljön az ideje, akkor egy számítógépes program majd összehasonlítja a kirovásokat meg a befizetéseket és küld egy számlakimutatást. Semmi extra.
"De viszont közben egy másik gépjárművet eladtam ami év eleje környékén úgy volt megtartom ezért az egész évi gépjárműadót kifizettem"
Azt jól tetted. A súlyadót annak kell fizetnie az egész évre, aki az év első napján az autó tulajdonosa.
Ha úgy fizetsz be valamit, hogy nincs még hozzá felkönyvelve a kötelezettség, az addig, amíg a kötelezettséget fel nem könyvelik hozzá, túlfizetésként mutatkozik.
Időnként a NAV tömegesen küldözget adószámla egyenlegről értesítést. Ha túlfizetésről értesít, a Te dolgod eldönteni, hogy az tényleg az, vagy lesz hozzá kötelezettség könyvelése később és a túlfizetést az kioltja.
Én egy összegben márciusban be szoktam fizetni a teljes évi gépjárműadót, aminek egy részét márciusban, a másik részét szeptemberben kellene. A befizetett összeg fele szeptemberig túlfizetésként fog jelen lenni és időnként értesít róla a NAV, hogy van visszaigényelhető összegem. De én tudom, hogy ezt nem igénylem vissza, mert szeptemberben kinullázódik akkor, amikor felkönyvelik a gépjárműadó második részét.
Érted? Tehát nem foglalkozom a NAV értesítésével és semmit nem igénylek vissza.
Neked hasonló a helyzeted. Az adószámládon egyébként látod az aktuális előírásokat, és az befizetett összegeket is. A kettő különbözete az egyenleg.
"De mostanában jött ki a határozat hogy fizzessem be. Igyenkor újra kell küldeni"
Nyilván nem kell újra befizetni, ha már befizetted. Minden kötelezettség felkönyvelése az adószámlára valami alapján történik. Vagy azért, mert Te azt bevallottad vagy azért, mert köteleztek a megfizetésére (végzésben, határozatban). A kötelezésekről mindig értesítenek írásban.
Ha az adott kötelezést Te már előbb befizetted, mint ahogy értesítettek volna róla, attól még nem kell újra befizetni.
Kérd le az adószámládat későbbi időpontra (például szeptember 20-ra) és látni fogod, hogy "beszámították" a befizetésed az értesítésben szereplő kötelezettségre, ha jó számlaszámra utaltad el/fizetted be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!