Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha könyvelést szeretnék...

Ha könyvelést szeretnék vezetni a saját költekezéseimről, netes rendeléseimről, akkor a szállítási díjakat külön vezessem vagy adjam hozzá a termék árához?

Figyelt kérdés
Semmi hívatalos jellege nincs a dolognak, csak szeretném látni hogy mikor mire mennyit költöttem. Pl telefont mikor mennyiért, vagy akármilyen kütyüt, ruhákat stb. A profik, akik tényleg jegyzetelnek ilyeneket, ez a munkájuk hogyan csinálják?

2023. nov. 8. 14:08
 1/5 anonim ***** válasza:

A könyvelésben a szállítási költséget kétféleképpen kezelhetjük:

1) ha rendelsz egy telefont 100 forintért és 10 forintért szállítják ki, akkor ugye fizetsz 110 forintot érte, ennyi is fog szerepelni a számlán. Ilyen esetben a telefon bekerülési értéke 110 forint lesz, ez kerül a könyvelésbe (nem külön a telefon és külön a szállítás).

2) Veszel 100 tonna sódert. Kapsz a tüzéptől számlát a 100 tonna sóderről. Megbízod vele Kispista-Trans Kft-t, hogy szállítsa haza neked. Akkor kapsz tőle számlát a szállításról külön. Ilyen esetben külön kezeljük a sódert és külön a szállítást (persze olyan eset is van, hogy mégis egy helyre kerül, de abba most ne menjünk bele).

Szóval a te esetedben én egyben kezelném az egészet, a szállítási költséggel növelt összegen tartanám számon a kütyüket.

2023. nov. 8. 14:16
 2/5 anonim ***** válasza:

Nálam attól függ, hogy az adott nagy értékű vagyontárgyat a mérlegben milyen értéken tartom nyilván.

1. Ha bekerülési költség alapú az értékelés, amit amortizálok, akkor rápakolok minden költséget ami a beszerzéséhez közvetlenül kapcsolódik. (pl szállítási költség, garancia díj, vételi jutalék stb)

2. Ha valós értékelés alá vonom, akkor nincs értelme “ráaktiválni” ezeket a járulékos költségeket, mert folyamatosan fel és le kell amúgy is értékelni az ingóságot, hogy a piaci értékét kövessük. Hasznosabb információt mutat ha ezeket a költségeket postaköltségként vagy jutalékként láttatjuk mint árfolyamveszteségként.

Ez összhangban van például az IFRS 9 pénzügyi instrumentumokra vonatkozó számviteli követelményekkel. Az amortizált bekerülési értéken értékelt adósságeszközök és kötelezettségek esetében pl ezek a járulékos költségek beépülnek a bekerülési értékbe, és utána az effektív kamatbevétel vagy ráfordítás (kvázi THM) részeként amortizálódnak. Ha viszont valós értéken értékelt eszközöket veszünk akkor a járulékos költségek azonnal ráfordítások, nem részei a bekerülési értéknek.

2023. nov. 8. 14:23
 3/5 anonim ***** válasza:
57%
Add hozzá a szállítási költséget is a termék árához.
2023. nov. 8. 14:41
 4/5 anonim ***** válasza:
57%

Én a saját, otthoni Excel könyvelésben az ilyen szállítási költséget a termék árához csapom hozzá, ahogy adott esetben a VÁM-ot vagy más, hasonló költségeket.

Nekem így hasznosabb a pénzügyi tervezésben.

2023. nov. 8. 14:46
 5/5 anonim ***** válasza:
Ez rajtad áll, de én nem szoktam szarozni, egybe számolom a szállítási díjjal.
2023. nov. 8. 15:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!