Főállású átalányadózós egyéni vállalkozónak miket kell adóznia és mik a határidők?
szja, tb, hipa, szocho mind negyedévente ha? vagy ez hogy működik?
Bevallásokat ő készíti vagy kell könyvelő? És azoknak milyen formái és határideje van? Ha jól tudom negyedévente kell
Könyvelő, és a könyvelőre tartozik az egész ügyintézés is.
Ő a nevére vesz téged amikor leszerződsz vele kb mint a háziorvos, onnantól meg mit érdekel eza sok marhaság téged?
Ha bármit akarsz kérdezel, és elmondja mi kell hozzá, és be is kéri!
#1 Azért vakon rábízni magát egy könyvelőre nem túl bölcs dolog. Igenis jó, ha tudja, hogy mit mikor és mennyit kell fizetni.
Én jártam úgy, hogy volt egy könyvelő, akit ajánlottak (egyik közeli rokonomnak könyvelt). Hát, hibát hibára halmozott, rosszul számolta ki a járulékokat, elfelejtett beadni dokumentumokat. 5 hónap után elegem lett és könyvelőt váltottam. Ha rábíztam volna magam és nem számolok utána, akkor végig hibás adatokkal lett volna beadva minden, aztán egy ellenörzésnél néztem volna, mint Rozi a moziban.
Röviden:
TB és Szocho negyedévente fizetendő a jövedelmed (bevétel minusz átalány), de legalább a GBM alapján, az adott negyedév lezárását követő hónap 12. napjáig (tehát első negyedévre április 12-ig).
SZJA-t ugyanúgy negyedévente kell bevallani és fizetni, de azt nem írja elő a NAV, nem jelenik meg az adószámlán, majd csak a bevalláskor.
HIPA az év lezárását követően fizetendő.
Magad is elkészítheted a bevallásokat, de jobb, ha van könyvelőd.
A könyvelőnek felelősségbiztosítása van, onnantól, hogy szerződést kötsz vele és a nevére vesz, neked kb semmi dolgod, hiszen a nevedben és helyetted eljárva teljes felelősséggel vállalja a hivatalos ügyintézést.
Ez általában egy havi ötvenesből megvan hivatalosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!