Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Főállású átalányadózós egyéni...

Főállású átalányadózós egyéni vállalkozónak miket kell adóznia és mik a határidők?

Figyelt kérdés

szja, tb, hipa, szocho mind negyedévente ha? vagy ez hogy működik?

Bevallásokat ő készíti vagy kell könyvelő? És azoknak milyen formái és határideje van? Ha jól tudom negyedévente kell

2023. nov. 7. 09:45
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Könyvelő, és a könyvelőre tartozik az egész ügyintézés is.

Ő a nevére vesz téged amikor leszerződsz vele kb mint a háziorvos, onnantól meg mit érdekel eza sok marhaság téged?

Ha bármit akarsz kérdezel, és elmondja mi kell hozzá, és be is kéri!

2023. nov. 7. 09:48
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszi, csak érdeklődök még, nagyon az elejében vagyok és ismerkedek a fogalmakkal
2023. nov. 7. 09:55
 3/8 anonim ***** válasza:

#1 Azért vakon rábízni magát egy könyvelőre nem túl bölcs dolog. Igenis jó, ha tudja, hogy mit mikor és mennyit kell fizetni.

Én jártam úgy, hogy volt egy könyvelő, akit ajánlottak (egyik közeli rokonomnak könyvelt). Hát, hibát hibára halmozott, rosszul számolta ki a járulékokat, elfelejtett beadni dokumentumokat. 5 hónap után elegem lett és könyvelőt váltottam. Ha rábíztam volna magam és nem számolok utána, akkor végig hibás adatokkal lett volna beadva minden, aztán egy ellenörzésnél néztem volna, mint Rozi a moziban.

Röviden:

TB és Szocho negyedévente fizetendő a jövedelmed (bevétel minusz átalány), de legalább a GBM alapján, az adott negyedév lezárását követő hónap 12. napjáig (tehát első negyedévre április 12-ig).

SZJA-t ugyanúgy negyedévente kell bevallani és fizetni, de azt nem írja elő a NAV, nem jelenik meg az adószámlán, majd csak a bevalláskor.

HIPA az év lezárását követően fizetendő.

Magad is elkészítheted a bevallásokat, de jobb, ha van könyvelőd.

2023. nov. 7. 10:18
 4/8 anonim ***** válasza:

A könyvelőnek felelősségbiztosítása van, onnantól, hogy szerződést kötsz vele és a nevére vesz, neked kb semmi dolgod, hiszen a nevedben és helyetted eljárva teljes felelősséggel vállalja a hivatalos ügyintézést.

Ez általában egy havi ötvenesből megvan hivatalosan.

2023. nov. 7. 12:11
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Mi van? Havi 50? Ne nevettess már! Én havi 7 ezret fizetek a könyvelőnek. Oké, én mondjuk egyszerű eset vagyok, de akinek sok számlája van, annak is megvan 15-20 ezerből max.
2023. nov. 7. 12:47
 6/8 A kérdező kommentje:
Akkor ugye tbt és szochot is negyedévente kell bevallani, a hipat pedig évente?
2023. nov. 8. 13:00
 7/8 anonim ***** válasza:
Igen, de mindenképpen beszélj könyvelővel, mert pl 65-ös bevallás minden hónapban kell, hiába vagy alanyi mentes, valamint induláskor a T1041-et is be kell küldeni. Ezeket egy könyvelő tudja és havi pár ezer forintért nem keled kell vele vacakolnod.
2023. nov. 8. 13:05
 8/8 anonim ***** válasza:
Könyvelőknél egyedi az árképzés többnyire, ahogy egy műkörmösnél is, csak ugyebár kinél mit kapsz a pénzedért, a "kötelezőn" felül persze...
2023. nov. 8. 13:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!