Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Honnan tudom, hogy az 519-es...

Honnan tudom, hogy az 519-es számla követel egyenleg?

Figyelt kérdés

A feladatban nincs feltüntetve, hogy Követel, de a feladatmegoldás alapján az.

51-57-es számláknak tartozik egyenlege van.

519 előtt könyveltünk 511-et, 512-t, 513-at mindnek Tartozik egyenlege van.

Miből kell tudni hogy az 519-nek Követel ?

2023. nov. 3. 12:01
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Számviteli törvény 78.§(2). Itt megkapod a választ.

519 az az anyagköltség megtérülése, mint pl hulladék és hasonlók. Ezért ezzel csökkented az anyagköltséget, vagyis a K oldalra kell kerülnie.

2023. nov. 3. 12:12
 2/3 A kérdező kommentje:

És órán mikor van nálam számviteli törvény?

Nem mondta a tanár, hogy erre amiatt kell figyelni.

Sőt, a számlatükörben 519-es számla nincs is.

Magyarán, ha valamilyen megtérülésről van szó akkor az adott számla negatív oldalára teszem, azaz levonom az értéket?

2023. nov. 3. 13:02
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem mondtam, hogy órán, de amúgy telefonról bármikor meg lehet nyitni. De amikor otthon készülsz az órára, tanulsz, akkor meg lehet nézni. Azért küldtem a törvényi hivatkozást, hogy próbáljak segíteni, hogy itt tudsz utána nézni az ilyen dolgoknak.

Az, hogy a tanár pedig nem mondta órán az szomorú. Neki az lenne a feladata, hogy tanítson. Illetve ha nem értesz valamit, akkor kérdezz bátran, hisz elvileg ezért áll ott előttetek.

A számlatükörben benne van az 519, de gondolom ti valami egyszerűsítettet használhattok órán. Hogy őszinte legyek, a való életben nem sokszor használjuk (legalábbis mi) ezt a számlát, meg sem tudnám mondani, hogy utoljára mikor könyveltem rá.

Az utolsó mondatodra nem lehet feltétlenül egy ilyen ökölszabályt mondani, de az irány jó. A logikáját próbáld megérteni, ne azt, hogy mikor melyik számla melyik oldalára könyvelünk. Ha a kettős könyvvitel logikáját el tudod sajátítani, akkor sosem lesz gondod azzal, hogy a számla melyik oldalára könyvelünk.

2023. nov. 3. 13:09

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!