Mérlegképes könyvelőnek tanulok, de nem értem az Adózási ismeretekből az SZJA kedvezmény számításokat. Hogyan tudnám megtanulni?
A személyi kedvezményben mit nem értesz? Az gyakorlatilag a legegyszerűbb. 1-2-3 eltartottra nézd meg az szja törvény kitöltésijét, ott vannak példák a különböző esetekre.
A kedvezmények felhasználásának megvan a törvényileg meghatározott sorrendje. Amennyiben van elég adóalap, akkor természetesen többet is igénybe lehet venni. Én pl igénybe veszem a személyi kedvezményt, családi kedvezményt és első házas kedvezményt is (mondjuk azt idén már sajnos nem).
Írtam az első válaszban a nav infófüzeteket, nagyon hasznos lenne neked. Ezt azt hiszem, hogy a 73-as taglalja.
1. négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye,
3. 30 év alatti anyák kedvezménye,
4. személyi kedvezmény,
5. első házasok kedvezménye,
6. családi kedvezmény.
Először is tanuld meg a sorrendet. Utána nézd meg, hogy eltartottanként mekkora összegű kedvezmény vehető igénybe (ez is fix összeg, ezt is tanuld meg). Aztán nézd meg a feladatot és menj sorba a listán, mi vehető igénybe. A többi meg már csak matek
Nekem legalábbis így volt a legkönnyebb megtanulni. Ja meg figyeld a dátumokat, kinek mi melyik hónaptól jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!