Részvények után, adóbevallás mennyire komplikált? Mi a plusz teendőm?
Próbáltam már olvasni a téma után, jelenleg pár ezer forintért van 2-3 részvényem a Trading212-n.
Szeretnék nagyobb mértékben befektetni, de sajnos elég kezdő vagyok az adózásban és nem is értek hozzá.
Gyakorlatban hogy néz ki mikor adózni kell az árfolyamnyereség illetve az osztalékok után ?
A NAV elkészíti a bevalláson és ha jól értettem hozzá kell csatolnom a kivonatokat amit a Trading212 küld eladás után pl.
Ha hozzácsatoltam a bevalláshoz amiket kell, honnan tudom mennyit kell pontosan utalnom adóként? És hova kell utalni?
Ezt némi pénzért egy könyvelő is elvégzi nekem évente?
TBSZ számla teljesen adómentes és bevallást sem kell készíteni.
De adócsalást akkor sem követsz el, ha brókercégnél vagy és nem vallod azt be. Lehet, hogy enm törvényes így, de automatikusan vonják tőled az adót.
"Részvények után, adóbevallás mennyire komplikált? Mi a plusz teendőm?"
Csak az MNB engedélyes értékpapírkezelők küldenek adóadatokat a NAV-nak. Csak ezek jelenek meg a NAV által készített adóbevallásban. A többinél (pl. a Trading212-nél is) számolni kell és beírni az eredményt a bevallásba.
Egy példa adózásra 2023-ban:
Ha az év lezárult, lekéred a részvény trade-jeid egész éves listáját. Tegyük fel, hogy nem shortoltál. Minden 2023-as eladásból bejövő pénzt át kell számolnod forintra az aznapi MNB árfolyamon. Ez bevétel. Ugyanannyi ugyanolyan részvénynek kikeresed a vételikori árát, amit fizettél és szintén forintra számolod. Ha többet vettél, több időpontban, azt a vételt választod ki, amelyiket akarod. De a későbbi eladásoknál csak a maradékkal számolhatsz.
A bevételből levonod a vételárat és az értékpapírkezelő vételi/eladási díját. Az ellenőrzött tőkepiac ügyletek (ETÜ) nyereségét összeadod és beírod a bevallásba. Ha legfeljebb 2 évvel korábban volt veszteséges éved, és beírtad a bevallásba, akkor lényegében annyival csökkentheted az adóalapot.
A nem ETÜ árfolyamnyereség, a kamatok és osztalékok másként adóznak. Az adóbevalláshoz van útmutató, ahol leírják, hogy melyik rovatba mi való.
1. Volt egy vételed 2022-ben
"1. Volt egy vételed 2022-ben"
Ez bennemaradt, de nem kell ide. :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!