Nav letiltás megszűnhet hamarabb, mint ahogy értesítést kapok róla pl. Határozat formájában?
Mondjuk lehet "nem felejtik el"
Vagy "nem lehet határozat nélkül megszuntetni eljárást"
De úgy látom, hozzá értő sajnos nem olvassa a kérdést..
Lehetőségek:
- A munkáltató mégiscsak elfelejtette levonni a tiltást.
- A NAV felfüggesztette saját hatáskörben a letiltást, mivel a tartozás megszűnése várható. Erről majd végzés formájában értesít, ha valóban így volt.
- "Új határozatot várok, mely csökkenti/vagy elengedi a tartozásom. "
Ebből arra tippelek, hogy kérelmet nyújtottál be elengedésre, vagy részletfizetésre. Ha így van, akkor például az AUTOMATIKUS részletfizetési kérelem szünetelteti a végrehajtási eljárást, amint döntés született benne. Ennél nem kell, hogy jogerős legyen hozzá a határozat, elég ha az ügyintéző helyt ad neki. Erről is kapsz majd írásban értesítést.
Megkönnyítetted volna a helyzetem, ha konkrétan leírod, hogy mi volt a tényleges történet. Akkor fixen tudnék válaszolni, így csak tippelgetek én is a lehetőségek között.
Hoppá! Nem figyeltem:
"Most jött a számlámra hóközi utalás munkabér cimen, (munkaba járás penz) és hianytalanul megérkezett a pénz,"
Munkába járás nem alapja a letiltásnak! Ez béren kívüli juttatás, ebből kifolyólag nem jövedelem, tulajdonképpen egy "költségtérítési" forma. Vannak jogcímek, amelyek nem alapjai a jövedelem-letiltásnak. A munkába járás költségtérítése pont ilyen.
Kérdezd meg a munkáltatódat, hogy a NAV küldött-e értesítést nekik, hogy szüneteltessék a letiltást. Ha nem, akkor a munkabéredből fogják vonni továbbra is. A munkabéredből, nem másból.
"Új határozatot várok, mely csökkenti/vagy elengedi a tartozásom. "
Segítségképpen mondom:
Ha nem méltányossági kérelmet nyújtották be elengedésre stb., hanem valamilyen olyan ügyed van folyamatban a NAV-nál, ami által kérelem nélkül is megszűnik a tartozásod, vagy nagyon jelentős mértékben le fog csökkeni, akkor érdemes írásban kérned a NAV-tól, hogy míg az az ügyed nem ér a végére, addig függesszék fel a végrehajtási eljárást.
Ugyanis törvény szerint van lehetősége a NAV-nak arra, hogy ha a hátralék törlése várható, felfüggesztheti az adós kérésére a végrehajtási eljárást. Ha felfüggeszti, ez azzal jár, hogy addig semmiféle letiltás, inkasszó, foglalás stb. nem lesz folyamatban. Megvárják, hogy valóban törlődik a tartozás, vagy sem. Ha nem, vagy csak részben törlődik, akkor a felfüggesztés időszakával a hátralék végrehajtásához való jog (elévülés) kitolódik.
Ilyesmivel segíthetsz magadon.
Igen, méltányossági kérelmet adtam be, amit először hianyosan töltöttem ki(azt elutasitották) , és az ügyintéző azt mondta, hogy ujra kell írnom. Újra írtam a kérelmet, de addigra megindult a letiltás. Az egyik navos hölgy mondta, hogy nyugodjak meg, igy már rendben lesz. Persze azt nem mondhatja meg, hogy teljes elengedést, vagy csak részletfizetést kapok, de azt mondta ez a kérelem már rendben van. A "benzinpénz" olyan címen jön a számlámra, hogy "munkabér" szoval elvileg abból is kéne vonni. Csak azért tettem fel a kérdést, mert ugye határozat még nem jött, és kivancsi voltam, hogy örülhetek-e.. Mivel a letiltott pénz sokkal több, mintha havonta akár a teljes tartozás havi részletét fizetném.
Köszönöm szépen, aki segitően vaszolt!
". A "benzinpénz" olyan címen jön a számlámra, hogy "munkabér" szoval elvileg abból is kéne vonni. "
Nincs olyan, hogy "elvileg". A munkábajárás költségtérítése nem munkabér, hiába úgy érkezett a számládra. A jövedelem-letiltást a munkáltató közvetlenül kapja meg, és neki tudnia kell, hogy az általa különböző jogcímen számfejtett összegek közül melyik tartozik a letilthatóak körébe. A munkábajárás nem, éppen ezért is kaptad meg teljes egészében, azért nem tiltott belőle. Tehát ismeri a jogszabályt hozzá.
"Az egyik navos hölgy mondta, hogy nyugodjak meg, igy már rendben lesz."
Igen, rendben lesz a kérelmed, tehát ha el is utasítják a kérésed, akkor azt nem azért teszik majd, mert hiányosan adtad be.
Ha elengedést is említettél, akkor az nem AUTOMATIKUS részletfizetési kérelem lesz, hanem hagyományos, tehát egészen addig, amíg a NAV helyt adó határozatot nem hoz benne, a végrehajtási eljárás nem szünetel, így szinte biztos, hogy a jövedelem-letiltásod még mindig él a munkáltatónál. Ha helyt adó határozat születik benne, akkor fogják csak szüneteltetni az eljárást, és a munkabér letiltásodat is a munkáltatónál. Addig nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!