Fizetés letiltásom volt NAV-nál, ami fizetve is van, erre küldenek levelet hogy?
Hogy... 5 év elévülés miatt nullázták a számlám, és XY összegnyi pénz túlfizetésem van.
Amit letiltottak tőlem, azt visszakaptam "túlfizetés" címszóval.
Akkor valóban 5 év után elévül az ügy? És az eddigi pénzeket 5 év után visszautalják? Mi ennek az értelme?
Teljesen zavaros vagyok, nem értem.
5 éven belül tiltották, majd eltelik 5 év, és az eddigi letiltott összegeket visszautalják.
????
Most akkor ezt a pénzt felvehetem?
De akkor miért volt értelme tiltani, mikor adós vagyok, ha tudták hogy mikor az ügy eléri az 5 évet akkor visszaadják a zsét?
akárhogy ragozom, a kérdésem ugyanaz...
Valószínűleg akkor, amikor elkezdték a levonást, akkor az a tartozás már 5 éven túli volt. Most, amikor lezárták, akkor nézték meg alaposabban és kiderült, hogy alapvetően már elévült amit behajtottak.
Te mit tudsz, mikori tartozás?
"Az elevules onmagaban semmilyen jogkövetkezményt nem valt ki. Csak is akkor behajthatatlan egy tartozas elevules miatt, ha arra az ados hivatkozik."
Ne keverd a polgári jogi igény elévülését az adó- és köztartozás elévülésével. Más szabályok vonatkoznak rá. A NAV hivatalból köteles az elévülést megállapítani, az elévült tartozást a nyilvántartásából törölni. Nem kell külön megkérni őket rá.
A tartozás elévülését semmiféle fizetési felszólítás nem szakítja meg. Vannak körülmények, amik nyugtatják az elévülést (tipikusan egy ingatlanra bejegyzett jelzálogjog ilyen körülmény), de egy fizetési felszólítás nem az.
Jogis, igazad van. Elkerulte a figyelmem hogy ez nav tartozas. Pedig szepen oda van irva.
Koszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!