Mi van akkor ha felregisztraltam egy bizonyos külföldi kaszino oldalra, befizettem rá, nyertem is, de nem utaltam ki az osszeget magamnak, illetve töröltem, tiltattam magam az oldalról, Van bármilyen adokotelezettsegem utána?
A NAV tájékoztatója a szerencsejáték adózásával kapcsolatban:
1. A legális online sportfogadásból származó nyeremény után nem kell adózni.
2. Az illegális sportfogadás nyereménye a magánszemély egyéb jövedelmeként adózik.
... a bevételt csökkenteni kell a bevétel megszerzésével kapcsolatos, elismert költségekkel, például a tét összegével.
A bevételt és a költséget fogadásonként kell elszámolni, tehát például a vesztes fogadások költsége nem számolható el a nyertes fogadások bevételével szemben.
A bevételt és a költséget a magánszemély a nevére kiállított bizonylattal igazolhatja.
Ha a nyereményt a magánszemély nem kifizetőtől kapja – például a nyeremény egy külföldi honlapon szervezett játékból származik –, akkor a jövedelem után a magánszemélynek kell megfizetnie a 15 százalék szja-előleget, és a 13 százalék szochót, a szerzés negyedévét követő hónap 12-éig.
... az szja-előleg és a szocho alapjának megállapításakor a jövedelem 89 százalékát kell figyelembe venni.
A tiltott szerencsejáték nyereményéből származó egyéb jövedelmet a szerzés évéről szóló szja-bevallásban kell bevallani az adóévet követő május 20-ig.
És akkor már csak az a kérdés, hogy mikor van a SZERZÉS.
Van ezzel kapcsolatban egy érdekes információ:
https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__adozas-ko..
9-es és 12-es hozzászólás.
Az SZJA törvény 9. § (2) szerint:
A bevétel megszerzésének időpontja:
a) pénz esetében az a nap, ... amelyen azt a magánszemély javára fizetési számlán jóváírták, ha azonban a kifizető a magánszemélyt megillető, az adóelőleggel csökkentett összeget átutalással ...
Vagyis amíg a kifizetőnél (szerencsejáték szervező) van a pénz, addig nincs szerzés. Azaz a kérdezőnek van SZJA és szocho fizetési és bevallási kötelezettsége, de csak azután, hogy pénzt kért le a kaszinótól. Ami -a dolgok jelenlegi állása szerint- soha nem fog bekövetkezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!