Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mit tudnék kezdeni ennyi...

Mit tudnék kezdeni ennyi befizetendő áfával? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Egy kisvállalkozásként indultam, ma már cégként futunk és van egy pár alkalmazottunk.

A dolog könyvelés és adózás részét a könyvelőre hagytam, aki a kezdetektől velem tart, a témában a tudásom aránytalanul alacsony a cég sikereihez képest.

Kereskedelemmel foglalkozom, a “kötelezőkön” kivül egy forintot nem sikerült áfából visszamentenie, gondolok itt az áru, üzemanyag áfájára, stb.

Idén kb 10m befizetett áfánál járunk és az elkövetkezendő években ez a szám csak feljebb fog menni, jó lenne legalább egy részét valamilyen formában viszont látni.

Ha tudna valaki opciókat írni ezen dolgok működéséről azt megköszönném.

Autó vásárlás/leasingről már hallottam de ennek sem tudom a pontos menetét.

Egyszerűen hihetetlennek tartom hogy ezeken a szinteken emberek ülnek és tétlenül nézik hogy égnek a tízmillióik.

2023. aug. 9. 19:32
 1/8 anonim ***** válasza:
83%
Konyvelo valtas?
2023. aug. 9. 19:33
 2/8 anonim ***** válasza:
93%
Ha a konyvelod nem tudja a trukkoket akkor ideje mas konyvelot keresni...
2023. aug. 9. 19:35
 3/8 A kérdező kommentje:

Abszolut!

Erre szerettem volna az egészet kihegyezni, hogy egy jobb könyvelő tudna-e trükközni és ha igen mégis mivel?

2023. aug. 9. 19:38
 4/8 anonim ***** válasza:
81%
majd a jobb könyvelő elmondja, hogy milyen lehetőségeid vannak.
2023. aug. 9. 19:44
 5/8 anonim ***** válasza:
63%

Ezt az áfamizériát sosem értettem. Az áfa nem a te pénzedből fogy, azt a vevőd odaadja, te csak továbbadod az államnak.

Amúgy könyvelőként mondom, hogy nem nagyon éri már meg manapság trükközni vele. Legális módokon elég véges a lehetőség. Más adónemekből könnyebb visszaszedni egy kis aprót.

2023. aug. 9. 20:59
 6/8 anonim ***** válasza:
71%

A legális dolgok nem trükkök, hanem legális dolgok. Amikor ennek eljött az ideje, akkor egyszerűen utána olvastam. Nem lesz az a hiperkönyvelő, aki mindent eléd rak vagy elmond. Érdemes keresgélni a neten. Van egy csomó olyan hely, ahol kérdezhetsz is, azaz képezd magad ezekben az ügyekben és a tudás nagyon meg fog térülni.

Alapvetően ha sok befizetnivalónk van, akkor egyszerűen átvezettetem mondjuk a járulékszámlákra.

Az ÁFA amúgy nem az a témakör, amiben sok trükközés lehetséges, mert azt be kell fizetni és kész. Amit tudsz vele csinálni az az, hogy szembeállítasz vele tételeket. Ilyen szempontból szinte mindegy, hogy megveszel mondjuk egy teherautót vagy lízingeled azt. A lízing/tartós bérlet akkor éri meg, ha rendszeres, kiszámítható költségelést akarsz. Az áfa nagysága csökkenthető, ha a készleteid vagy az árumennyiségedet növeled stb stb. Azaz költséget kell vele szembeállítani.

2023. aug. 9. 21:51
 7/8 anonim ***** válasza:
0%
Igyvan ahogy 6os mondja, csak nem mindegy hogy befizetsz x adot afakent vagy szepen veszel 4-5 autot, kivarod az amortizacio idejet, es magadnak eladod fillerekert.
2023. aug. 10. 06:53
 8/8 Sandol ***** válasza:
79%

Azt még értem, hogy az üzemanyagból nem von áfát, mert a benzinből törvényileg tiltva van, illetve ha szgk-ba tankolsz bármit. De az áruból miért nem lehet? Eu-ból vásárolsz? Mondjuk akkor is levonod az áfát, csak a fordított áfa miatt te is fizeted be. Én nem írnám le szegény könyvelő kollégát, aki szabályosan szeretne eljárni, mert te úgy gondolod, hogy nem tudsz elég áfát levonni. Autó vásárlásnál csak akkor vonhatsz áfát, ha tgk-t veszel. Lízing egy kicsit bonyolultabb. Ha tgk-t lízingelsz ugyanúgy levonhatod a teljes áfát, ha szgk-t lízingelsz, akkor nyílt végű lízing esetén 50%áfát vonhatsz nyilvántartás nélkül, de ez csak ízelítő, nem a teljes infó.

Szóval ha úgy gondolod nem megy valami jól és a könyvelőddel nem tudod megbeszélni, vagy nem hiszel neki, akkor keress fel egy másik könyvelőt vagy adótanácsadót.

Megjegyzem, ha már megrendül a bizalmad a könyvelődben, akkor az már régen rossz.

2023. aug. 10. 07:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!