Hatalmas TB tartozás mellett hogy tudok TB-t csinálni?
Sziasztok!
Édesanyámnak hatalmas több évre visszanyúló tartozása van (700.000ft). Tegnap este előkotort egy borítékot amiben 12 db csekk volt, ami az idei TB befizetését kéri. (Tudom miért pont augusztusban jut eszébe :D ...) Szóval az a kérdésem, ha befizetek egy csekket akkor erre a hónapra lesz TB-je és utána ahogy fizetem mindig, vagy a tartozásból fogják levonni. Illetve ez arra is vonatkozik, hogy már augusztus van, tehát ha most fizetek egyet azt januárinak észleli vagy beaktiválja a TB-t? Az lenne a legjobb ha a NAVnál megtudnám érdeklődni, de felhatalmazással sem válaszolnak erre és hagynak másnak TB-t fizetni (wtf), édesanyám pedig sajnos nem tudom kimozdítani (súlyos depresszió).
Előre is köszönöm, ha valaki megosztja a tapasztalatát!
"Szóval az a kérdésem, ha befizetek egy csekket akkor erre a hónapra lesz TB-je és utána ahogy fizetem mindig, vagy a tartozásból fogják levonni."
Nem lesz TB-je. 2020. július 01-je után, 6 hónapnak megfelelő tartozás felhalmozása esetén érvénytelenítik a TAJ-számot (piros). Ez csak akkor lesz érvényes újra, ha a teljes tartozását maradéktalanul rendezi. A rendezést követő naptól lesz újra érvényes a TAJ-száma (zöld).
"Illetve ez arra is vonatkozik, hogy már augusztus van, tehát ha most fizetek egyet azt januárinak észleli vagy beaktiválja a TB-t?"
Nem aktivál semmit, a befizetett összeg mindig a legkorábban esedékes tartozást egyenlíti ki/csökkenti le. Tehát ha neki 2019-ből van még tartozása, akkor a 2019. évben esedékes legkorábbi tartozást egyenlíti ki a befizetésed.
"Az lenne a legjobb ha a NAVnál megtudnám érdeklődni, de felhatalmazással sem válaszolnak erre és hagynak másnak TB-t fizetni (wtf),"
Ez így önmagában sem igaz. Meghatalmazással bárki eljárhat az adós helyett és senkinek nem kell engedélyezni azt, hogy más fizesse be helyette a tartozását.
Amit én ajánlok:
Kezd a járási hivatalban, ahol kérvényezni kell a rászorultság megállapítását. Ha megállapítják édesanyád rászorultságát, akkor maximum 1 évre mentesíthetik a járulék fizetése alól. A mentesítésről értesítik a NEAK-ot, aki a TAJ-számokat érvényteleníti vagy éppen érvényesíti.
A rászorultságról állítanak ki egy hatósági bizonyítványt. Ha ez kézhez kerül, írni kell a NAV-nak egy kérelmet, amelyben rászorultságra tekintettel kéri édesanyád az addig felhalmozott tartozása elengedését. Csatolni kell hozzá a hatósági bizonyítvány másolatát is. Az ügyintézési iőd 30 nap. Írásban fognak a döntésükről értesíteni. Az esetek 90 %-ában el szokták engedni a tartozást.
Mint mondottam, mindent intézhetsz meghatalmazással édesanyád helyett is.
Itt a NAV meghatalmazás minta -> kék színű írások közül az utolsó:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!