Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mi a teendő ha korrupt a...

Mi a teendő ha korrupt a közjegyző? Lehet másikat kérni?

Figyelt kérdés
Közjegyzőtől kaptam behívót, egy irodában kellett találkozni, hagyatékról kellett döntenem hogy akarom e vagy nem, mert van adósság is. Nem döntöttem, nem írtam alá semmit, mivel azt mondta nem kaphatok papírt arról hogy mekkora az örökség/adósság, csak akkor ha lemondok róla. Úgy gondolom hogy a másik örökös fél ( testvér) pontosan tudja az összegeket, ezért az örökségből valamennyi összeget felajánlott a közjegyzőnek belőle hogy rávegyen a közjegyző hogy lemondjak róla. Mivel ő szóban nagy adósságot mondott. Én ezek után nem bízom a közjegyzőben, van jogom másikat kérni? Vagy hova menjek hogy az igazsagot megtudjam mekkora az örökség összege? Honnan kérhetem be ezeket a papírokat?
2023. júl. 25. 11:27
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Legegyszerubb ha megmondod neki szemtol szembe, hogy adja vissza a kenopenzt es mindent mondjon el neked, mert az allasaval jatszik legrosszabb esetben pedig borton.
2023. júl. 25. 11:33
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Ilyen nincs, ezt egy közjegyző nem kockztatja meg. Viszont a hagyatéki jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a hagyatéki terheket.
2023. júl. 25. 11:38
 3/12 A kérdező kommentje:
Na ezt a hagyatéki jegyzőkonyvet nem láthatom. Nem adják oda.
2023. júl. 25. 12:47
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

3. Ilyen nincs, kötelessége megismertetni az örökséggel és a terhekkel is. [link]

"A hagyatéki eljárásban valamennyi érdekelt részére lehetőséget kell adni arra, hogy jogait megfelelően érvényesíthesse. Mind az örökösök, mind az egyéb érdekeltek elemi érdeke, és jogosultsága, hogy a hagyatéki eljárás során valamennyi releváns adat és információ birtokában tegyék meg nyilatkozataikat. Ezen jogosultság feltételeinek biztosítása a hagyatéki eljárásban a közjegyző kötelessége. Mind az örökösként érdekeltek, mind az egyéb érdekeltek jogos elvárása tehát, hogy a hagyatéki vagyon és nemcsak az aktív, hanem a passzív vagyon (a hagyatéki terhek köre) is a lehető legteljesebb mértékben "felderített" legyen."

2023. júl. 25. 13:00
 5/12 anonim ***** válasza:

Itt is azt írják, hogy tájékoztatnia kell. [link]

"A tárgyaláson a közjegyző először a hagyatéki leltárt ismerteti, szükség esetén azt kijavítja, kiegészíti. A hagyatéki leltár tartalmával kapcsolatban a tárgyaláson megjelentek észrevételt tehetnek. Az örökhagyó végintézkedését a közjegyző a tárgyaláson hirdeti ki. közjegyző megállapítja. Ezt követően a közjegyző megállapítja a tényállást, az öröklés konkrét ügyben irányadó rendjét, valamint rögzíti, hogy ki és milyen jogcímen támasztott igényt a hagyatékkal szemben."

Eleve nem tiszta, hogy most akkor csak téged hívott a tárgyalásra és a másik örökös nem volt ott vagy ez még nem is a hagyatéki tárgyalás volt? Fenyegesd meg, hogy feljelented a kamaránál, ha nem az előírások szerint végzi a dolgát.

2023. júl. 25. 14:00
 6/12 A kérdező kommentje:
Nem, ez nem tárgyalás volt. Csak annak akarta elhitetni. Senki nem volt ott csak én.
2023. júl. 25. 15:00
 7/12 anonim ***** válasza:
Lehet nem közjegyzőnél voltál.
2023. júl. 25. 19:33
 8/12 anonim ***** válasza:

Fogadj egy ügyvédet. Mekkora örökségről van szó?

A hagyatéki eljárás az önkormányzatnál indul, onnan kerül az illetékes közjegyzőhöz.

2023. júl. 26. 13:10
 9/12 anonim ***** válasza:
Ne vádolj senkit korrupcióval, ha nincs rá bizonyítékod!
2023. júl. 26. 13:11
 10/12 A kérdező kommentje:
8. Hiaba indul az onkormanyzattol ha a kozjegyzo nemoszt meg minden informaciot, csak mondjak le az ismeretlenrol.
2023. júl. 26. 19:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!