Miért kaphattam felszólítást illeték befizetésére?
Kb. 17 ezer forintról van szó. 521, F99 van a felszólításra írva, de nem tudtam meg erről sokat az interneten. Tudtommal nem lett semmilyen vagyonom az elmúlt időben.
Kb. 15 éve örököltem apámtól, azt anyám befektette ingatlanba. Azóta azzal nem csináltunk semmit.
Állampapírom van még valamennyi, dehát arra nem kell illetéket fizetni.
Fogalmam sincs, mi lehet ez. Holnap megpróbálom elérni a NAV-ot, de addig gondoltam, megkérdezlek titeket.
22L
Csak tippelek:
Ingatlanról beszélsz. Lehet, hogy volt annak idején illeték-fizetési kötelezettség utána, amikor megörökölted. Mivel akkor még kiskorú voltál, így halasztást kaptál annak befizetésére nagykorúságod utáni X időpontig. Nagykorú lettél...
Ha van ügyfélkapud, akkor azon keresztül meg tudod nézni az adófolyószámládat. Az 521. adónem az Illeték adóneme, ott látnád, hogy milyen jellegű illetékről lehet szó (eljárási illeték, bírósági illeték, vagyonszerzési illeték, öröklési illeték, ajándékozási illeték stb.). Abból már el tudnál indulni, hogy miről is lehet szó.
Ha illetéket vet ki a NAV, arról mindig értesíti az adózót írásban. Talán anyukádnál is lehetne érdeklődni, hogy mi volt a múltban.
Csak annyit írnak, hogy NAV Illetékek bevételi számla, ha rákeresek az adónem számlaszámára. Lekértem az adófolyószámlát, de ott se találtam több infót.
Anya amúgy azt mondja, hogy ő anno fizetett illetéket a lakás után, most ezt a papírt keresi, hogy be lehessen bizonyítani.
"Lekértem az adófolyószámlát, de ott se találtam több infót."
Olyan nincs, hogy nincs feltüntetve, hogy milyen jellegű az illeték!
Én még nem láttam olyan adószámlát, amelynél az 521. adónemen ne lenne ott a szövegezésben, hogy milyen jellegű az illeték.
Gépjármű után, vagyonszerzés által, öröklési, ajándékozási, bírósági, eljárási stb.
Valaminek kell ott lennie...
Amit lekértél, látszik rajta, hogy nem most írták elő a fizetési kötelezettséget, mert már a nyitó egyenlegben szerepel a 17.948.- Ft.
Magyarul: valamelyik előző évben kellett volna ennyit fizetned, az nem lett befizetve, vagy lekönyvelve.
Kérd le az előző évek adószámláit, ahogy a 7es is írta: tételesen. Abból kiderül, hogy mikor írták elő és milyen jogcímen. Annak a képét tedd fel (amikor előírták, azt a tételes lekérdezést)
Köszönöm!
Az látszik, hogy 2021 óta van ez a tartozásom, fura, hogy még csak most szóltak.
Anyánál rákérdeztem, elvileg a 89 742 Forint az lakás után az illeték, de ő azt mondja, hogy nem annyit kellett "fizetnem", hanem csak 71 794 Forintot, a különbség meg elvileg azért járt nekem, mert még kiskorú voltam, és kaptam valamilyen kedvezményt. Szóval szerinte nem kéne kérniük ezt a 17 948 Forintot.
2020-ból csak ennyit látok, és az előző évekből nincs semmi.
2-es válaszoló vagyok.
Akkor jó volt a tippem. Kiskorú voltál, és kaptál halasztást a befizetésre.
A különbözetre pedig az a tippem, hogy nem fizettétek be határidőben (18 éves kor + X ideig) és emiatt megfejelték az összeget. Az X időt most hirtelen nem tudom, hogy mennyi. Talán 12 hónap. Nem biztos. Már nem emlékszem a törvény szövegére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!