Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Igaz hogy a TB megvárja akár...

Igaz hogy a TB megvárja akár 5-10 évet is hogy mégtöbb tartozást tudjon beszedni akik nem fizették?

Figyelt kérdés
2023. júl. 1. 16:14
 1/8 anonim ***** válasza:
47%
5+1 év után elévül a tartozás.
2023. júl. 1. 16:15
 2/8 anonim ***** válasza:
18%
Hogyne, akár 100 évet is.
2023. júl. 1. 16:38
 3/8 anonim ***** válasza:
51%
Még nagyon régen mikor tudatlan voltam és nem tudtam hogy fizetni kell akkor nekem addig várt míg össze nem jött kb 50-52 ezer forint. De van egy rokonom aki már 300 ezer forintos csekket kapott. Változó hogy meddig várnak mire értesítenek, de 5-10 évet biztos nem.
2023. júl. 1. 17:42
 4/8 anonim ***** válasza:
33%
Engem 5 évvel azután kezdtek zaklatni, hogy elköltöztem Magyarországról, attól függetlenül, hogy bejelentettem ezt nekik 🤦🏻‍♀️
2023. júl. 1. 17:57
 5/8 anonim ***** válasza:
43%

Utolsó öt évet kell csak pótlólagom megfizetni

A többi elévül.

2023. júl. 1. 18:10
 6/8 anonim ***** válasza:
65%
Ez valószínűleg csak régen volt így. Munkahely megszűnés miatt 45 napig vagy biztosított. Nekem a eü.biztosító már a 46. napon jelentette a NAV felé és a NAV ezután az 5. napon postára adta a levelet és a csekkeket, hogy fizetnem kell a tb-t.
2023. júl. 1. 19:45
 7/8 anonim ***** válasza:

Az nem a TB, hanem a NAV.

Egyébként megyénként más a gyakorlat. Szabolcsban pl. inkasszóznak már akár 10e elmaradás esetén is. Borsodiakat egyáltalán nem érdekli az elmaradás.

Mindkettőt tapasztalatból írom.

2023. júl. 2. 03:19
 8/8 anonim ***** válasza:
54%

"Még nagyon régen mikor tudatlan voltam és nem tudtam hogy fizetni kell akkor nekem addig várt míg össze nem jött kb 50-52 ezer forint. "

Ez nem így működik.

2020. július 01-je előtt ez a feladat a NAV hatáskörébe tartozott. Akinek fizetési kötelezettsége keletkezett, annak a T1011 adatlapon be kellett a járulék fizetésére jelentkezni, ami alapján előírta a járulékot a NAV. Akinek külföldön keletkezett biztosítása, annak pedig ki kellett jelentkeznie alóla, mert két országban nem kell fizetni járulékot, csak a biztosított országban.

Ha valaki a fenti bejelentést nem tette meg, idővel a NAV "elért" hozzá. Tehát valamikor az "osztálynaplóban" a nevéhez értek és megvizsgálták a jogviszonya rendezettségét. Ha nem volt rendezett, akkor előírták akár évekre is a járulékot. Akihez sokára értek, nyilván annak több lett hirtelen a fizetnivalója mint annak, akihez előbb értek el a névsorban.

Ha valaki idő közben orvoshoz ment, azokat előbb megtalálták, mert a rendszer "jelzett".

Tehát ez nem ügyintézőn, vagy megyén múlik, hanem a rendszer gyorsaságán, lassúságán.

"Borsodiakat egyáltalán nem érdekli az elmaradás."

Efelől erős kétségeim vannak. Maximum akkora a tartozók bázisa az ügyintézőkhöz képest, hogy lassúbb a folyamat, mint más megyékben.

Gondolj bele, ha egy NAV végrehajtónak 600-800 ügye van, abban nem tud úgy naprakész lenni, mintha csak 120 ügye lenne.

2020. július 01-jétől a NEAK írja elő a járulékokat, a NAV-nak abba beleszólása nincs. Ő csak megkapja az adatokat, felkönyveli az adófolyószámládra, nyilvántartja és adott esetben behajtja, ha elmaradásod van. Amióta a NEAK hatáskörébe rendelte ezt a feladatot a kormány, azóta nagyobb a káosz, mint előtte.

"Munkahely megszűnés miatt 45 napig vagy biztosított."

Ez sem teljesen így van. A munkaviszony által biztosított az illető. A biztosítási jogviszony megszűnése után annyi napig nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, ahány napig tartott a megszűnt munkaviszony (biztosítási jogviszony), de maximum 45 napig.

Tehát ha csak 3 napig tartott, akkor annak megszűnése után csak 3 napig nem kell fizetnie maga után járulékot. Ha 23 évig tartott, akkor 45 napig nem kell fizetnie utána. Ettől ő még nem lesz biztosított, az a fogalom mást jelent.

A NAV végrehajtási eljárást 10 ezer forint felett indít. Addig csak fizetési felszólítást adhat ki. Nem ő dönti el, hanem törvény írja elő.

10 ezer és 100 ezer forint tartozás között csak inkasszózhat és jövedelmet tilthat. 100 ezer felett már totális végrehajtás van.

Mivel a NAV nem csak adótartozást hajt, hanem köztartozást is, ezért a fenti összegkategóriák kizárólag adótartozásra igazak, köztartozásra már nem. Köztartozás -> szemétdíj tartozás, diákhitel, megelőlegezett gyermektartás, stb. (ami nem adó, vagy járulék).

2023. júl. 2. 07:15

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!