Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha nem teszek be a könyvelésbe...

Ha nem teszek be a könyvelésbe egy külföldről, cég nevére EU-áfamentes számlát, abból lehet gond?

Figyelt kérdés
Rendeltem Csehországból egy terméket, de mivel ha cég nevére kértem, akkor áfamentesen tudták küldeni, ezért így tettem. Ha magánszemélyként rendeltem volna, akkor áfát kellett volna fizetni. Viszont ez a termék határeset, hogy elszámolható-e a cégben. Ha nem teszem be a számláját a könyvelésbe, akkor lehet belőle probléma az áfamentesség miatt?
2023. jún. 27. 15:43
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Ha a cég számlájáról fizetted, evidens, hogy be kell tenni a számlát. Ha saját zsebből fizetted, akkor meg azt csinálsz, amit akarsz.
2023. jún. 27. 15:46
 2/14 A kérdező kommentje:

Utánvéttel fizettem kp-ban.

Viszont akkor ha ez így megy, akkor a külföldi rendelésekkor érdemes nem magánemberként, hanem a cég nevére rendelni mindent, mert úgy jóval olcsóbb lesz, aztán meg elfelejteni a számlát.

2023. jún. 27. 15:49
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Felteszem nem te leszel az első, aki így jár el ez esetben.
2023. jún. 27. 15:52
 4/14 anonim ***** válasza:
91%
Igen, észre fogják venni 90 százalékban hiszen adót csaltal. Évek óta működik a rendszer ami ezt ellenőrzi.
2023. jún. 27. 17:54
 5/14 anonim ***** válasza:
69%
A kinti partner lejelenti a közösségi összesítő jelentésen az adószámodat meg az összeget. Ha te nem teszel szintén így, akkor nagy valószínűséggel ki fog derülni. Számtalan ilyen ellenőrzésen vagyunk már túl.
2023. jún. 27. 21:11
 6/14 A kérdező kommentje:

#5: És kit fognak ezért megbüntetni?

Vagy mi van akkor, ha valaki úgy rendel, hogy kamuból az én cégem nevét adja meg, az árut neki küldik és én nem is tudok az egészről semmit?

2023. jún. 29. 17:58
 7/14 anonim ***** válasza:

6: tulajdonképpen a eladó felelősségét vizsgálják.

Ha ott minden rendben van , akkor aki így adta meg az adatot az bizonyíthatóan direkt csalást kovetett el tehát megkeresik őt. Míg a eladót kevéssé büntetik mert tévedés is lehet, a vevő aki csalási célzattal csinálta megkapja a magáét.

2023. jún. 29. 18:40
 8/14 anonim ***** válasza:

"Vagy mi van akkor, ha valaki úgy rendel, hogy kamuból az én cégem nevét adja meg, az árut neki küldik és én nem is tudok az egészről semmit?"

Nyilván másik címet adott meg, ahol átvette a futárcégtől az árut, tehát ott igény esetén megtalálható. Ha viszont te adsz meg más címet, mondjuk egy üres telekét a szomszéd utcában, akkor tedd azt.

Ellenkező esetben meg kreatív könyveléssel elintézed. Megrendeled a céged nevére az eszközt, bevezeted a cég tárgyieszköz-nyilvántartásába és elszámolod rá a szabályos értékcsökkenést, vagy egy rendkívüli értékcsökkenést, például felveszel egy jegyzőkönyvet, hogy az eszköz leesett az asztalról, vagy átment rajta a kocsi hátsó kereke véletlenül és javíthatatlanul tönkrement. Ennyi.

2023. jún. 30. 14:42
 9/14 anonim ***** válasza:

"Vagy mi van akkor, ha valaki úgy rendel, hogy kamuból az én cégem nevét adja meg, az árut neki küldik és én nem is tudok az egészről semmit?"

Akkor már legyen eszed és ne a saját címedre, ne a saját céged nevében és ne a saját mobilszámoddal rendelj. Minden egyéb esetben visszakereshető leszel.

2023. jún. 30. 14:54
 10/14 anonim ***** válasza:
9:mert gondolod hogy a bank majd hamis nevet ír a kivonatra ?
2023. jún. 30. 15:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!