Ingatlan eladás utáni adózásban segítség?
2020-ban vettem egy lakást. Felújítottam, ebből visszaigényeltem családtámogatási hozzájárulás keretében kb 1M forintot, ennyiről van számlám. 1 kiskorúm van.
Amennyiben ebben az évben értékesítem, a teljes összegből vásárolok egy felújítandó házat, akkor hogy nézne ki az adózás, ill mentesülhetek -e valahogy alóla? Továbbá megtehetem -e, hogy nyaralót, hétvégi házat veszek és abban lakunk majd? Abban az esetben hogyan kellene adózni?
Tudna nekem valaki ebben tanácsot adni, aki jártas benne?
Köszönöm szépen előre is!
A tobbi kérdésre a válasz:
Adó alól nincs mentesség mindenki fizeti.
Igen lakhatsz hétvégi házban is.
Akkor is ugyanúgy adózol a lakhelyed telekkonyvi megnevezése nem változtat az adó jogszabályokon
Azért, mert az értékesítésért kapott pénzből másik ingatlant veszel, nem mentesülsz semmi alól. Mindegy, hogy milyet veszel belőle. Nem releváns.
Ha az értékesítésből származik adóköteles jövedelmed (adózatlan hasznod), akkor lesz SZJA-fizetési kötelezettséged is.
JÖVEDELEM=
Értékesítés után kapott bevétel
- Az ingatlan megszerzésére fordított kiadások, valamint az SZJA törvény szerint igazolt és elszámolható egyéb költségek
A kettő különbözete lesz a jövedelem. Ennek bizonyos hányada adóköteles aszerint, hogy az ingatlan megszerzése és értékesítése között hány év telt el. Ha 5 vagy annál több év, akkor nem kell adózással foglalkoznod.
Azt hirtelen nem tudom, hogy a támogatásként visszaigényelt összeg mit és hogyan befolyásol rajta. Szerintem azt nem állíthatod szembe költségként a bevétellel, hiszen "megtérült".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!