SZJA-mentesség hogy működik?
Ha nettóban állapodtatok meg akkor ne csodálkozz: annyit kaptál amennyiben megegyeztetek.
Ha bruttóban állapodtatok meg akkor - ha jól tudom - nem vonnak tőled SZJA-t. Ha rosszul tudom akkor a következő évi adóbevallásoddal kapod meg a levont összeget.
Mivel erről törvény van ezért igen... legális.
Az a munkáltató, aki nettóban szerződik le (tehát az szerepel a szerződésben) konkrétan nem normális. A nettót mindig az aktuális adó- és járuléktörvények befolyásolják, világrengető ökörség nettóban lepacsizni a bért.
Szerződésben én csak egyszer láttam nettót, egyébként alapból bruttóban szerződünk le, abból jönnek le a közterhek, amiket jogszabályok határoznak meg.
A 25 év alattiak kedvezményénél a törvény azt írja elő, hogy a munkáltató köteles azt figyelembe venni a bér számfejtésénél külön kérés nélkül is.
Abban az esetben kell a 25 év alatti dolgozónak írásban nyilatkoznia a munkáltatója felé, ha nem szeretne élni ÉV KÖZBEN! a neki járó kedvezménnyel.
" Ha pedig befizetik utánam, akkor visszaigényelhetem a bevallásban."
Ha levonják (a befizetés itt nem releváns) a bruttó béred után a 15 % SZJA-t, akkor az év végi bevallásban érvényesítheted a neked járó kedvezményt, ez által járhat vissza összeg az államtól a NAV-on keresztül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!