Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha valaki sok pénzt akar...

Ha valaki sok pénzt akar csinálni akkor vállalkozónak kell lennie?

Figyelt kérdés

A kérdés feltevése kicsit félre vezető. Én most nem arra gondolok, hogy ki keres jobban, egy alkalmazott szerkezetlakatos vagy egy vállalkozó szerkezetlakatos.

A kérdés arra irányul, hogy ha valaki nagyon benne van, a dolgokba hogy pénzt csináljon, akkor vállalkozóként egy csomó dolgot ami nála megjelenik mint kiadás vagy veszteség, azt valahol adózásnál le tudja írni úgy hogy olyan mennyiségű adót, vagy egy részét már ne kelljen kifizetnie.

Nyilván látszik hogy dilettáns vagyok a témában, de lebutítva ez tényleg erről szól, hogy ha valaki nagyban akarja forgatni a pénzt, akkor azt vállalkozásban kell csinálni, mert mindenféle "könyvelési, számviteli adózási legális 'feketemágiákkal' " olyan pénzügyi előnyökhöz tud jutni, amikhez magánembernek gyakorlatilag nem állnak a rendelkezésére?

2023. jún. 6. 13:28
 1/8 anonim ***** válasza:
Politikusnak menni
2023. jún. 6. 13:53
 2/8 anonim válasza:
25%

Hát te marhára el vagy tévedve.

Annyira bírom, hogy aki soha életében nem vállalkozott, annak ilyen ökörségekkel van tele a feje. Mégis mi a bánatot képzelsz te, de most úgy komolyan. Mit lehet elcsalni, milyen feketemágiával? Komoly isten kíváncsi lennék rá így 10 év vállalkozás után.

Ha valaki azt mondja neked, hogy vállalkozóként sok pénzt lehet csinálni, akkor nem az adócsalásra gondol, te drága kenyér.

gondolkozz el: Mennyit keres egy alkalmazott?

Mennyit lehet alkalmazottként keresni? Jó oké, tudom, itt mindenki programozó és 10 milliót keres havonta, persze dollárban, de maradjunk a realitások talaján.

Egy iszonyúan tehetséges, karrierje csúcsán lévő valaki hazavisz mondjuk 1-2 misit nettóban. de akkor már nagyon menő és szupertehetségű valakiről beszélünk. nem sok ilyen van, gondolom ebben megegyezhetünk. én nem is ismerek egyetlen ilyet sem.

Egy vállalkozónál más a helyzet. ott nincsenek felső határok, mert egyrészt ő szabja meg az árat, amiért dolgozik / amennyibe a terméke kerül, nem egy smucig szarevő főnök dönti el. És annyit dolgozik, amennyit akar, amennyit bír. Minél többet reklámoz, annál több ügyfél jön, annál több bevétel lesz. A munkahelyeden hiába dolgozol többet, nem fogsz többet keresni. Vállalkozóként simán meg lehet keresni havi pár millát, nekem legalábbis sok vállalkozó ismerősöm van és ennyit mindenki megkeres. Persze, kell adózni belőle és sok költség is van, de még mindig jóval több marad, mintha alkalmazott lennél. A vállalkozó pedig mindig keresi az újabb és újabb lehetőségeket, visszaforgatja a pénzt, növekszik, stb. Így lehet meggazdagodni. alkalmazotti 200 ezres fizukból nemigen.

Én, mint mondtam, vállalkozó vagyok. Az adózást illetően nincs lehetőségem semmilyen "mágiára". egyszerűen csak fizetem ezt a rohadt sok adót és kész.

2023. jún. 6. 14:29
 3/8 A kérdező kommentje:

Előző köszi a hosszú választ.

Fröcsögős helyett csak kérdezned kellett volna.

pl. értékcsökkenés, selejtezés, és hasonló dolgok, amiket le tudnak írni hogy annyival kevesebb adót vagy járulékot fizessenek valahol. Tételes elszámolásban leírsz dolgokat, amik levonódnak a bevételből, így kevesebb bevételből állapítják meg az adódat. Én ilyenekre gondoltam. Azért mer te "a nagy vállalkozó" nem tudsz ilyenekről, attól még ezek léteznek.

2023. jún. 6. 14:50
 4/8 A kérdező kommentje:

"A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés."

Tessék, ezt konkrétan NAV-os forrásból másoltam ki.

Az a lényege hogy jövedelem után adózol, a jövedelemből meg leírhatsz költségeket.

Ilyenekre gondoltam pl...

2023. jún. 6. 14:53
 5/8 anonim ***** válasza:

"Ha valaki sok pénzt akar csinálni akkor vállalkozónak kell lennie?"

Kérdésedre a válasz röviden IGEN.

Egy vállalkozó az alkalmazottjának mindig is a lehető legkevesebb bért akarja fizetni a munkájáért, amennyiért az még nem megy el máshová, és megfelelő szinten elvégzi a munkáját.

Éppen ezért, munkabérként soha nem fogsz igazán sokat keresni, csak akkor, ha mások munkájából húzol hasznot.

2023. jún. 6. 15:24
 6/8 A kérdező kommentje:
Még jó hogy a kérdés elején magyaráztam el hogy a kérdés nem erre irányul, hanem az adóköteles jövedelem összegéből leírható kiadásokra pl., és hasonló dolgokra. Amivel jogi személyként hasznot lehet húzni, de magánembernek nincs erre lehetősége.
2023. jún. 6. 15:28
 7/8 anonim ***** válasza:
röviden: igen.
2023. jún. 6. 18:01
 8/8 anonim ***** válasza:

Az adó leírás nem így van.

Ha veszel 1 millióért krumplit és 1.5 millióért adod el akkor fél milliót kerestél.

De nem így megy hanem megvetted 1 millióért a krumplit 100ert szállítottad 100ert taroltad, autód romlott 100ezer forintot akkor 200ad maradt.

Ez a leírás hogy a költséged amiket felhasználtal a munkához nem kell leadoznod.

Magyarul: az a pénz amit nem kerestél meg, az után nem kell adózni.

2023. jún. 6. 20:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!