Kettes típusú cukorbeteg vagyok – és kényszerből vállalkozó. Úgy tudom a betegségem miatt adókedvezményben részesülhetnék. KATA-s vállalkozóként hogyan tudom igénybe venni ezt? Akár visszamenőlegesen is?
"betegségem miatt adókedvezményben részesülhetnék"
A családi adókedvezmény és a többi féle adókedvezmény csak a személyi jövedelemadóból vehető igénybe - márpedig a KATA adózásnál nincs, tulajdonképpen "átalányadó" van.
Mondanám, hogy ha áttérsz tételes adózásra (bevétel, kiadás/ költségelszámolás), de akkor havi adóbevallás kell és még többet adózni, amiből igénybe veheted - esetleg - a kedvezményt, de összességében nem hiszem, hogy úgy jobban járnál.
Írok egy példát, de csak elnagyolva:
KATA-sként adózol 50 ezer ft-ot, tételes adózásnál adóznál mondjuk 80 ezer ft-ot összesen, abból igénybe vehetnél (nem biztos, csak hasamra ütöttem) mondjuk 10 ezer ft adókedvezményt, de még mindig 70 ezret kellene fizetned, meg minden hónapban adóbevallást csinálni. Szóval nem érné meg...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!