Egy kapott osztalékról mi a alapján tudom eldönteni, hogy adóalap csökkentő vagy növelő?
Figyelt kérdés
Néztünk egy példát suliban, ahol a kapott osztalék (bevétel) mögé írtuk, hogy adóalap csökkentő, de semmi magyarázatot nem találok, hogy miért csökkentő, miből kell erre rájönni?2023. jún. 3. 23:20
1/4 anonim válasza:
Alapesetben csökkentő mivel az osztalékot adózott eredményból fizetik, így nem lesz kettős adóztatás. Külföldi társaságtól kapott osztalék lehet művelő bizonyos esetekben, de ennek elég bonyolult a szabályozása.
2/4 A kérdező kommentje:
Az osztalélot én kapom.
Akkor az nekem miért (adóalap) csökkentő?
2023. jún. 4. 08:10
3/4 anonim válasza:
Mert az neked egy bevételként jelenik meg, így az adózás előtti eredményed részeként alapesetben az adóalapod része lenne.
Csakhogy a leányvállalatod, akitől kapod, az ezt a már adózott eredményéből fizeti, így ugyanazt a jövedelmet kétszer adóztatná a társasági adó törvény.
Ezt elkerülendő jelenik meg az anyavállalatnál adóalap csökkentőként a kapott osztalék.
4/4 A kérdező kommentje:
Áh, értem köszönöm szépen.
Akkor az osztalékbevétel az esetek többségében mindig adóalap csökkentő?
2023. jún. 4. 08:52
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!