Előző évben 10 hónapig részesültem 25 év alattiak kedvezményében. Közben személyi kedvezményem is van. Egész évre tudom érvényesíteni a személyi kedvezményt vagy csak a 2 hónapra?
A személyi kedvezmény minden olyan hónapra jár, amelyben legalább egy napig fennállt a kedvezmény alapját jelentő tényező. Tehát ha pl. tavaly szeptember 25-i kezdő dátummal van kiállítva a személyi kedvezményedről a papír, akkor szeptermber-október-november-decemberre, azaz 4 hónapra jár. Ha születéstől fogva fennáll az állapot, akkor egész tavalyi évre (sőt, 5 évre visszamenőleg is meg tudod igényelni).
Természetesen ez csak akkor igaz, ha van még visszaigényelhető adód. Tavaly 433700 forint jövedelemnél lehetett a 25 év alattiak kedvezményét maximálisan kihasználni. A személyi kedvezmény adóalapja 66700 forint volt. Szóval ha havi bruttó 500400 forinttól magasabb volt a béred tavaly, akkor ki tudod használni a 25 év alatti kedvezményt és a személyi kedvezményt is. Ha ettől kevesebb, akkor a személyi kedvezményt nem vagy csak részben tudod kihasználni, hiszen nincs adód, amiből visszaigényelnéd.
Azért kapta 10 hónapig mert gondolom betöltötte a 25-öt. Legalábbis én így értelmeztem.
És igen, ezt mondtam én is, hogy elég a 2 hónap bére az egész kedvezményhez, ha van annyi bére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!