Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Euró forint árfolyamnyereség...

Euró forint árfolyamnyereség adózás? Hogy is van ez?

Figyelt kérdés

Korábban vettem forintért eurót, amit állampapírba raktam. Amíg nem váltom vissza az eurót forintra, addig nem kell adóznom, ugye? De ha x év múlva lejár az állampapír, én pedig az eurót vissza váltom forintra, akkor az már üzletszerűnek minősül, így adóznom kell az árfolyamnyereség után? Volt egy régebbi euró vásárlásom is, amit még banknál váltottam, ez a pénz jelenleg szintén euró állampapírbam van, viszont nem tudom, hogy pontosan milyen árfolyamom váltottam anno. A bank ezeket mind feljegyzi, és ők megtudják nekem mondani a pontos árfolyamot?

Illetve, a jelenlegi törvények szerint 15% SZJA-t kellene fizetni?

Továbbá, a TBSZ-en történt deviza váltás után nem kell külön adót fizetni, hiszen TBSZ-en belül minden adómemtes 5 év után, ugye?

2023. máj. 17. 21:31
 1/3 anonim ***** válasza:
Ez nem üzletszerű tevékenység, nem kell érte adózni. Ha brókercégnél aktívan kereskednél, azért kellene adózni.
2023. máj. 17. 22:07
 2/3 krwkco ***** válasza:
100%
Ha eurót veszel és utána eladod, az nem SZJA köteles. A PEMÁP-on nyert kamatod szintén adómentes.
2023. máj. 17. 22:09
 3/3 A kérdező kommentje:
Azt hittem, hogy ez is üzletszerű tevékenységnek minősül, hiszen hosszú távon a forint gyengülésére spekulálok, és árfolyamnyereség keletkezik, de akkor ez nem számít annak. Köszönöm.
2023. máj. 29. 11:01

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!