Hogyan kell adóznom a bérbeadott lakásom után?
Sziasztok! Van egy lakásom, aminek kiadtam a szobáit külön-külön (2 szoba). Az egyikük kp-ban fizet, a másik utalással, de az egyik szobánál volt közben bérlő váltás + mindkét szoba üresen állt 2 hónapig nyáron. Hogyan tudom leadózni a tavalyi évet? A készpénz fizetésről nem írtunk semmilyen nyugtát. Az kellene, vagy elég csak elutalni az adót a NAV-nak és beírni a bevallásba? Melyik sort kell módosítani a nyomtatványban?
köszi előre is a válaszokat! :)
"A készpénz fizetésről nem írtunk semmilyen nyugtát."
Akkor minek adózni?
Azt nem tudom, hogy idén a sorszáma hányas, mert még nem csináltam meg a bevallásom, de tavaly a 7.sor volt az önálló tevékenységből származó jövedelem, a 8. sor pedig a 7. sorból az ingatlan-bérbeadásből származó jövedelem. Tehát mindkét sort ki kell tölteni. Három oszlop van benne. Bevétel: amennyit be akarsz vallani, Költség: a 10 %-ot beírod költségnek (szerintem ott lesz a magyarázatban, hogy választhatod ezt a 10 % költséget), 3. jövedelem: az előző kettő különbsége.
Nem kell a kp.ról semmilyen nyugta a bevalláshoz, kp és utalt pénz között semmi különbség, mindkettő bevétel.Ha év közben már fizettél adóelelőleget, akkor azt is fel kell tüntetni, hogy ne duplán fizessél.
Van a NAV oldalán egy tök jó összefoglaló PDF az információs füzetek közt az ingatlan bérbeadásának adózásáról. Szerintem ezek az infók a legjobbak, és teljesen "adózó barátak" is, ha mondhatok ilyet (szakmabeliként én is sokat tájékozódom ezekből)
Személyi jövedelemadó és foglalkoztatáshoz kapcsolódó más... " fül
és a 10-es füzet
"Hogyan tudom leadózni a tavalyi évet?"
Kissé el vagy késve a tájékozódásban...
Ezek szerint nem tudod, hogy év közben adóelőleg-fizetési kötelezettséged van az ingatlan bérbeadása után. Méghozzá negyedévente.
Ezek szerint azt sem tudod, hogy naprakész nyilvántartást kell vezetned hozzá. Ezek szerint azt sem tudod, hogy a nyilvántartásnak kötelező tartalmi elemei vannak, és nem mindegy, hogy a tevékenység megkezdése előtt milyen költségelszámolási módot választottál a negyedévente fizetendő SZJA összeged meghatározásához. A választásod határozza meg, hogy csak bevételi nyilvántartást, vagy bevételi- és költségnyilvántartást kell vezetned év közben, amit bármikor ellenőrizhet a NAV.
Sürgősen szedj fel magadra minden információt a jövőre nézve, hogy képben legyél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!