Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Családi adókedvezmény nyilatko...

Családi adókedvezmény nyilatkozatot már 3 éve rosszul töltjük ki?

Figyelt kérdés

Mindig csak egyikünk vette igénybe a két gyermek után járó kedvezményt. Ezzel nem is volt baj. Viszont a második pontban mindig úgy nyilatkoztam hogy a családi adókedvezményt egyedül érvényesítem. Viszont ha házasok vagyunk, egy háztartásban neveljük a gyerekeket akkor azt kéne bejelőlni, hogy a jogosult házastársammal közösen érvényesítem?

Adózás szempontjából ugyan ott vagyunk, mert csak egyikünk veszi igénybe. Sose kerestek hogy baj lenne. Viszont mindketten jogosultak vagyunk rá

Be kéne adnom egy módosító nyilatkozatot?

#Adókedvezmény nyilatkozat
2023. márc. 28. 14:43
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Az a nyilatkozat csak egy minta, nem kötelező érvényű a használata. A nyolcas válaszban ott az szja bevallásban leírt dolog, szerintem egyértelmű, hogy így kell kitölteni és nem csak egy lehetőség. Az egyedüli érvényesítés sarkítva azt jelenti, hogy a gyerek után emelt családit kapsz. Innentől meg már nem valós a nyilatkozat, ha nincs így.
2023. márc. 28. 17:24
 12/12 anonim ***** válasza:

Én is így töltöttem ki mindig. Mivel egyedül érvényesítettem, apát soha sehol nem tüntettem fel, meg sem fordult a fejemben, hogy kellene.

Semmi problémám nem volt belőle. Valószínűleg nem is lesz, egy "csak egy technikai" dolog.

A választások előtti osztogatáskor apát is bevontuk a dologba, tehát a NAV számára kiderülhetett, hogy van egy másik jogosult is. Eddig még nem szólt, hogy javítsuk az előző évek bevallásait emiatt. Nyilván nem szólt, mert felesleges köröket futna, visszaélés nem történt általa, nem érinti sem az adóalapot egyik személynél sem, sem pedig az adó összegét.

Valójában miért van szükség arra, hogy a másik fél nevét, adóazonosító jelét is feltüntessük benne, hogy többen vagyunk a kedvezményre jogosultak?

Azért, hogy a rendszerükbe össze tudják futtatni, nem-e duplán van valaki által érvényesítve a kedvezmény ugyanazon gyermek után.

Én nem foglalkoznék vele. Annyit nem ér.

2023. márc. 29. 05:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!