30 év alatti szja mentesség csedből 2 gyermek esetén tényleg így működik?
Jelenleg én vettem igénybe mindkét gyermek után az adókedvezményt. De azt mondta a feleségem munkáltatója, hogy a második gyermekről le kell mondanom, csak egy gyermek után igényelhetem az adókedvezményt, ebben az esetben tud csak a feleségem szja visszatérítést igényelni.
Egy gyermek esetén csak 10000ft jár. 30000 Ft mínusz gyed esetén kb ugyan ott vagyunk mint ha nem is igényelt volna szja mentességet.
Az lenne a kérdésem hogy olyan nem lehet, hogy ketten vesszük igénybe az adókedvezmény a gyermekek után. Tehát felezve 20000-20000ft?
Mert akkor máris más lenne a helyzet.
Amúgy a HR sincs teljesen képben náluk, annyit mondott lemondó nyilatkozatot adják be a fiam után. A lányom után még akkor jár az a 10000ft.
Valahogy ezt felezve nem lehet azt a negyven ezret szja visszatérítés esetén?
Több maradna a családi kasszába
Ne haragudj, de végtelenül buta vagy.
Többször le lett írva.
Ő szja mentes, járulékból tud igénybe venni családi kedvezményt.
Te szja-ból, járulékból.
Ti döntitek el, hogy hogyan osztjátok kétféle a keretösszeget. Lehet neked az egyik gyerekre, neki a másikra.
Mindkettőre neked
Mindkettőre neki
Vagy te kéred a kétharmadát az összegnek, ő az egyharmadát.
Bármi lehet, ketten együtt kaptok havonta nettó 40 ezret.
Gondolom asszonypajtás érdeklődött, hogy neki hogyan járhatna kedvezmény. Elmondták, hogy csak úgy, nem te veszed igénybe mindkettőre.
Azt írtad úgy is lehet hogy mindkettőre nekem. Tehát én veszem igénybe két gyerek után. Na ezt az ő HR munkatársa nem is engedi ezért született a kérdés. Sőt azt se engedi hogy ketten együtt vegyük igénybe
Hogy mondjam el érthetőbben, náluk úgy akarják, hogy én egy gyermek után veszem igénybe. Az apuka egy gyermek után. A feleségem pedig egyáltalán nem vesz igénybe adókedvezményt a gyermek után. Tehát mi ketten együtt egyetlen gyermek után vegyünk igénybe adókedvezményt. Ezt akarta az ő HR-s hölgy.
De köszönöm a szájbarágást.
Ez hülyeség most már értem
Nézd!
A kedvezmény érvényesítését Te határozod meg, mint jogosult. Nem pofázhat bele a HR és senki sem, maximum tanáccsal láthat el, hogyan jártok jobban.
Az is lehet, hogy valamit félreértettél a HR részéről.
A nektek (feleség, férj) járó éves családi kedvezmény összegét úgy osztjátok fel egymás között, ahogy nektek a legkedvezőbb adózás szempontjából. Akár gyermekre tekintettel (főre), akár összegre tekintettel. Olyan arányban, ahogy nektek jobb.
Volt olyan bevallásom, ahol teljesen másképp osztottam el az év közben igényelt kedvezményt a felek között, mert úgy kedvezőbben jött ki nekik.
Olyan is volt, akiket a különbözeti bírságtól mentettem meg az újraszámolással.
Egyébként már a bevallásról beszélünk, vagy a 2023. év közbeni érvényesítéshez a nyilatkozatról?
Raadasul a cegnek edesmindegy ki ervenyesit es mit, oket ez semmilyen formaban nem erinti. A brutto ugyanannyi lesz neked es az asszonynak is igy a munkáltatói jarulek is.
Valamit csunyan felreertetek.
Valoban az lehet hogy azt mondtak az asszonynak hogy o akkor tud barmit ervenyesiteni ha te reszben lemondasz, mivel te használod a max keretet
Itt a probléma az, hogy nem engedik hogy apa igenyelje mindkettőt. Holott anyának ki se fog jönni a bruttójából.
De ahogy itt valaki írta lehet azért mert ezzel én kimaxolom a keretet.
Feleségem ugye szja mentes alapból, és olyant hogy én két gyermek után igenylem ő pedig szja mentességet kap 30 alatt nem lehet a munkáltatója szerint. Itt mondjuk engem néztek többet hülyének hogy dehogy nem. De hát nem engedik ez van
Én már leadtam a módosító nyilatkozatot. Szerintem bukunk pénzt sajnos ez van, de még mindig jobb így hogy ő szja mentes lehet anyagilag
https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__adozas-ko..
Mondjuk ebből kiderül, hogy a feleség a 30 év alatti mellett kéri a családit is.
"Itt a probléma az, hogy nem engedik hogy apa igenyelje mindkettőt."
Ez abszurd.
A munkáltató nem szólhat ebbe bele. Az általad hozzá leadott nyilatkozatot kell figyelembe vennie!
"Szerintem bukunk pénzt sajnos ez van,"
Miért buknátok? Attól, hogy a munkáltató nem feltétlenül áll a helyzet magaslatán, még ott az év végi bevallás, ahol korrigálható minden utólag és visszamenőleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!